ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

90% от работните места ще се нуждаят от служители с дигитални умения

дигитални номади

В близките години 90 процента от работните места в България ще изискват от служителите да владеят дигитални умения. Това показват анализите на Министерството на труда и социалната политика, отбеляза заместник-министър Наталия Ефремова. Тя взе участие в пресконференция, организирана от Асоциацията на индустриалния капитал в България във връзка с изпълнението на проект „Развитие на дигиталните умения“, финансиран със средства по ОП „Развитие на човешките ресурси“. 

В същото време по данни на Индекса на цифровата икономика и общество (DESI) малко над 30% от българското население притежава основни дигитални умения. Ефремова подчерта, че се очаква инициативите в Европейската година на уменията да спомогнат за постигане на целите на Европа до 2030 г. около 80 процента от населението на стария континент да притежава основни дигитални умения. 

„Проектът на АИКБ е част от един по-голям пъзел, който Министерството на труда и социалната политика сглобяваме заедно с Агенцията по заетостта, Министерство на образованието и науката, Национална агенция за професионално образование и обучение, социалните партньори и всички заинтересовани страни“, посочва заместник-министърът. 

В момента министерството на труда изпълнява няколко важни стъпки за подготвяне на работната сила за дигиталния преход. Създаден е улеснен достъп до обучения с предоставянето на електронни ваучери. Работи се за внедряване на електронна платформа за дистанционно обучение, в която ще има достъп до обучения за професионална квалификация и ключови компетентности.

В същото време Министреството на образованието и науката в партньорство със заинтересовани страни работи по законодателна реформа в професионалното образование, обучение и квалификация, чиято цел е да бъде създаден по-бърз начин за придобиване на умения, за да може работниците и служителите да са по-адаптивни към промените на пазара на труда. 

„Намираме се в едно свръх ускорено развитие на човешката цивилизация. Последните 200 години се равняват на развитието на човешката цивилизация допреди тези 200 години“, отбелязва ръководителят на Управляващия орган на Програма „Развитие на човешките ресурси“ Цветан Спасов.

Затова обществото трябва да е подготвено за новите предизвикателства. Без притежаването на дигитални умения ще се окажем неподготвени за бъдещето. Спасов цитира анализи, които показват, че 65 процента от първокласниците днес ще работят професии, които все още не съществуват. „Ако не планираме как да развием дигиталните умения на работната сила, ще се окажем в неизгодна позиция не само сред останалите държави-членки на Европейския съюз, но и в световен мащаб“, коментира Спасов. А в партньорство със социалните партньори ще бъдат планирани следващите стъпки за постигането на тази цел.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст