Илияна Йотова: Държавността се руши по безпрецедентен начин

Избори 2ри октомври 2022  Илиана Йотова

Какво означава да обсъждаш по този безпардонен начин президентската институция, пита вицепрезидентът по повод записите на Радостин Василев

Държавността се руши по безпрецедентен начин. Така вицепрезидентът Илияна Йотова коментира изнесения запис вчера от Радостин Василев от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ).

„Какво означава да обсъждаш по този безпардонен начин президентската институция. Какво означа да уволниш законно или незаконно с кървави подписи на министри отсега. Жалко е, една седмица живяхме с този труден политически компромис за ротационно правителство. Оказа се, че това е само фасадата, зад която са се скрили истинските намерения”, коментира Илияна Йотова.

В записа, пуснат от Радостин Василев, се казва, че има договорка шефовете на службите в страната (Държавна агенция “Национална сигурност”, Националната служба за охрана, МВР и др.) да бъдат сменени и “имената са синхронизирани с посолството”. Посочва се още, че са провеждани разговори с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. В тези разговори е било обсъдено как България може да се присъедини към Шенген и да заобиколи правилата за влизане в еврозоната.

“Докато те не са отстранили Гешев като главен прокурор, не мисля, че Бойко ще иска да ходи на избори и да му пада имунитетът. С Борисов се изпира през този вариант – няма две мнения, защото изглежда като коалиционно, въпреки че ние ще казваме, че е само Мария Габриел, тя не е била в България“, се чува още в записа.

От всичко това, което чух, в мен остава тягостното впечатление, че се готви заговор срещу българската държавност на всякакви нива – във вътрешнополитически план и във външен, заяви Илияна Йотова. По думите й по безпрецедентен начин са замесени имената на водещи европейски политици. „Нищо добро не чака България. Познавам добре европейските нрави и подобен опит да бъдат дискредитирани тези институции, включително със заобикаляне на собствените ни европейски правила и закони, няма как да бъде неотбелязано“, смята Илияна Йотова.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст