ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Шест истории как невронните мрежи помагат да се правят пари

пари компютър

Има мнение, че в близко бъдеще невронните мрежи могат да отнемат работата на много хора. Докато някои са в паника, други се адаптират и карат изкуствения интелект да работи сам, за да генерира доходи. Ето шест истории за творческо използване на невронни мрежи като ChatGPT и Midjourney за печелене на пари.

Американско-канадският писател Тим Баучер използва чатботове ChatGPT и Claude AI (аналог на ChatGPT от Anthropic, основана от хора от OpenAI), за да пише научнофантастични творби. От август 2022 г. той е издал 96 кратки разказа, вариращи от 2000 до 5000 думи, които според Баучер са спечелили популярност сред малка аудитория.

За по-малко от година писателят продаде около 600 копия от разкази, което общо му донесе доход от 2000 долара. В допълнение към споменатите услуги, Баучер използва и невронната мрежа Midjourney, за да създава илюстрации за своите произведения. Всяка история е изпълнена с 40-140 изображения, генерирани по желание на писателя. Отнема му шест до осем часа, за да илюстрира всяка книга.

Бен Бенет разказва, че през април 2023 г. е успял да настрои ChatGPT да се справя с около 80% от работните му отговорности, благодарение на което е успял едновременно да си намери работа във втора компания и да увеличи доходите си. Бен не назовава длъжността и мястото си на работа, но отбеляза, че се занимава с писане на доклади и презентации.

Според него, той е започнал да експериментира с ChatGPT в края на 2022 година. Тогава той дори не е можел да си представи, че ще има достатъчно време за втора работа, тъй като едва е имал достатъчно сили за първата. С течение на времето обаче той адаптира системата, за да отговаря на нуждите му и има време да печели допълнителни пари. Сега, твърди Бен, ChatGPT дори пише отговори за шефове в работни чатове вместо него. По думите му той познава много колеги, които правят същото.

Популярният американски блогър Карин Марджори, чиято аудитория е около 2 милиона абонати на Snapchat, заедно с Forever Voices създаде чат бота CarinAI, базиран на езиковия модел GPT-4, с който имитира себе си в комуникацията. Ботът работи на базата на месинджъра на Telegram, може да отговаря както с текст, така и с глас. В последния случай невронната мрежа генерира аудио съобщения въз основа на гласовите проби на Марджори.

Според блогърката, тя решила да създаде CarinAI, когато разбрала, че няма време да отговори на всички фенове в частен чат, прекарвайки 5-6 часа на ден в него. Марджори вярва, че чатботът ще задоволи повечето от нейните фенове, тъй като няма предразсъдъци. С CarinAI можете да обсъждате както планове за деня, така и еротични фантазии. CarinAI, според репортер на Fortune, също е склонен към секстинг (като секс по телефона, само чрез кореспонденция). Блогърът не коментира колко пари е похарчила за създаването на CarinAI. Тя обаче се похвали с рентабилността на това начинание. За една седмица цифровият „двойник“ на Марджори спечели повече от 100 000 долара. Услугата се монетизира чрез платен достъп със скорост от един долар на минута.

Британският дизайнер на марката Джаксън Фол реши да използва ChatGPT, за да започне собствен бизнес. Той се обърна към бота с молба да изготви бизнес план за откриване на предприятие с едно условие: бюджетът на проекта не трябва да надвишава 100 долара. ChatGPT покани Фол да създаде онлайн магазин Green Gadget Guru с продукти за хора, които се грижат за околната среда. Невронната мрежа обясни избора с факта, че продуктите в тази ниша са с висок марж, а конкуренцията в нея е сравнително ниска. Фол последвал препоръките на ChatGPT и изпълнил четирите стъпки, предложени от невронната мрежа: закупуване на домейн и плащане за хостинг (15 долара), създаване на уебсайт (безплатно, AI помогна за това), рекламиране в социалните мрежи (40 долара), оптимизиране на съдържанието на сайтът за търсачки (също безплатен, използвайки AI).

Фол говори за успехите си в Twitter. Според него, в даден момент той е преговарял за продажбата на проекта за 25 000 долара. Дали сделката се е състояла или не, историята мълчи – от края на март 2023 г. Фол не е съобщил за успешната продажба на Green Gadget Guru. Въпреки това, дори ако продажбата не се случи и Gadget Guru беше изоставен, Fall все още се възползва от начинанието – сега повече от 100 хиляди души следват неговия профил в Twitter. Освен това бизнесменът често се появява като експерт в YouTube предавания и подкасти на други блогъри.

Брокерът JJ Johannes е в бизнеса от няколко години. През последните няколко месеца той прави това много по-ефективно, тъй като използва помощта на ChatGPT. Йоханес прехвърли на невронната мрежа работата по съставянето на описания за къщите, чиято продажба и отдаване под наем той ръководи. Факт е, че в по-голямата част от обявите за продажба на имоти са придружени от еднотипни текстове, а креативното им представяне им придава „живот” и привлича вниманието на клиентите.

Според Йоханес алгоритъмът не се справя безупречно с тази задача, но все пак помага много: услугата спестява много време при рутинни задачи. Брокерът възнамерява да продължи да използва ChatGPT за проектиране на реклами, както и за създаване на съдържание за своите акаунти в социалните медии.

Служители на австралийската Finder, която е специализирана в сравняването на различни продукти и услуги, поискаха от ChatGPT да събере инвестиционен портфейл от 38 акции в началото на 2023 година. Успоредно със същото искане Finder се свърза с 10 професионални инвеститори от популярните фондове Interactive Investor, Fundsmith Equity и Vanguard. Така Finder искаше да сравни способността за анализ на пазара на ценни книжа на невронна мрежа и професионални брокери.

Експериментът продължи осем седмици. В резултат на това портфейлът на ChatGPT показа ръст от 4.9 проценат, докато акциите на инвестиционните фондове се повишиха средно с 0.8 процента. Трябва да се отбележи, че ChatGPT се ръководи от същите принципи за избор на ценни книжа, които професионалните брокери обикновено препоръчват. По време на експеримента Finder също попита своята аудитория за използването на ChatGPT при избора на акции за инвестиционен портфейл. Оказа се, че 8 проценат вече използват невронни мрежи за тези цели и дори се възползват от възможностите им. Други 19 проценат ще обмислят да помогнат на ChatGPT в близко бъдеще.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст