ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Байдън и Макарти се споразумяха за дълговия таван на Вашингтон

Американският президент Джо Байдън и републиканецът Кевин Макарти – председател на Камарата на представителите на Конгреса, постигнаха предварително споразумение за отмяна на дълговия таван на федереланто оправителство от 31.4 трлн. щ. долара в късните вечерни часове на 27 май. Така приключи продължилата с месеци безизходица, която държи в напрежение световните финансови пазари и която провокира решението на рейтинговата агенция “Фитч” да понижи на отрицателна перспективата на Съединените щати – първата стъпка към намаляване на кредитния рейтингна страната. Сделката обаче бе обявена без овации и празненства – отражение на горчивия процес на преговорите и на трудния път, който тепърва трябва да измине в Конгреса преди Вашингтон да остане без средства за погасяване на дълговете си в новия ден “X” – 5 юни.

Макарти сподели в “Туитър”, че след маса загубено време е постигнато съгласие по принцип, което е в полза на американците. Байдън пък определи сделката като “важна стъпка” и “компромис, означаващ, че никой не получава онова, което е искал”.

Споразумението превижда отмяна на тавана на правителствения дълг до януари 2025-а и ограничаване на разходите в бюджетите за 2024-а и 2025-а, връщане на неизразходените средства, свързани с КОВИД, ускоряване на роцеса за издаване на разрешителни за някои енергийни проекти и включване на известни допълнителни изисквания за работата по помощните хранителни програми за бедните американци.

Ориентировъчната сделка е била предшествана от множество телефонни разговори: Байдън и Макарти са говорили 90 мин. във вечерта на 27 май, за да я обсъдят, след което Макарти е уведомил накратко своите съпартийци за съдържанието й, а Белият дом и лидерът на Камарата на представителите са разговаряли отново по-късно.

Конгресменът е казал на репортери, че все още предстои сериозна работа, за да се оформи споразумението в писмен вид, което се очаква да стане в неделя, след което ще разговаря с Байдън и то ще бъде изпратено за гласуване от законодателите на 31 май.

Байдън и Макарти трябва да пипат много внимателно за откриване на приемлив компромис, който да гарантира вота в Камарата на представителите, където републиканците имат мнозинство от 222 към 213, а след това и в Сената, който се контролира от демократите с 51:49. С други думи – необходима е подкрепата и на двете политически сили преди президентът да може да подпише сделката.

Според близък до преговорите източник, е било постигнато съгласие за ограничаване на разходите, които не са за отбрана, на равнището от 2023-а за една година и последващото им увеличение с 1% през 2025-а. Това ще даде възможност за осъществяване на реформи, които да спасят хората от бедност и ще предотврати прекалени правителствени харчове без нови данъци и без нови правителствени програми.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст