В името на оцеляването си Борисов е готов да предаде ГЕРБ

Цветан Цветанов

Цветан Цветанов през „БАНКЕРЪ“ – част II

Г-н Цветанов, ако се върнем отново на територията на ГЕРБ и коалиционния ѝ партньор СДС, „съдбата“ не им ли дава шанс да се възползват реформаторската ситуация и да се разтоварят от Борисов и антуража му. И наистина да влязат, но вече по същество, в някакво взаимодействие с реформаторите?

– В ГЕРБ хората от самото обкръжение при взимането на политическите решения, не желаят тази промяна.

Но и те също са уязвими.

– Мога ли нещо да кажа – Тома Биков, Деница Сачева, Томислав Дончев, Дани Митов, пиарите в ГЕРБ – Севдалина Арнаудова и Николай Николов – това са хора, които ще бранят статуквото по всякакъв начин. Някои от тях – Тома Биков, Деница Сачева и Дани Митов, например, преди години също искаха да видят Борисов в затвора. В момента обаче конформистки застават на барикадата, за да задоволят не толкова партийните и политическите, а личните си амбиции. Те не са участвали в изграждането на ГЕРБ и затова тук се обръщам към всички тези стойностни почтени симпатизанти и членове – направете преоценка, преосмислете действията си и гласувайте за тези, които могат действително да ви дадат надежда за връщането към замисъл на политическа партия ГЕРБ. Аз исках да имаме хоризонтално покритие и реални структури, от които да получаваме информация и да противодействаме на всички отрицателни явления. За съжаление през последните няколко години Борисов изкриви нещата и затова аз си тръгнах. Постоянно контактувам с хора от ГЕРБ и си мисля, че доста от тях са достигнали прага на търпимостта, ще се преориентират и няма да подкрепят партийното статукво.

Вижте втората част от видеото на интервюто с Цветан Цветанов:

А ако тези почтени хора в ГЕРБ намерят естествен съюзник в лицето на сегашния все още главен прокурор? И с негово съдействие успеят да постигнат онези едновремешни свои надежди и мечти, т.е. да видят някои хора обвиняеми,  подсъдими и, евентуално – осъдени?

– Всичко зависи от действията на действащия главен прокурор.

Как оценявате този диалог, обагрен със силно мутренска лексика и нагласа, между две лица от висшите ешелони на правосъдието?

– Всичко това, което се говори в публичното пространство и усещането на хората, е, че отзад основният инициатор на случващото се е Бойко Борисов. Дори в този разговор, който беше пуснат и изслушахме…

Защо му трябваше на Борисов тази утвърдена дружба между него и главния прокурор да бъде разрушена? Какви интереси би могъл да има?

Може би залага на нещо продължаващо от старото, което може да направи, когато намери нови коалиционни партньори или управлява заедно с тях, показвайки колко е искрен…

Тоест – жертвена фигура в политическа перспектива?

– Ако погледнем хронологично какво се случи през годините, след като Иван Гешев бе избран за главен прокурор – всички натрупани негативи са заради дела около Борисов, по които не се случва нищо. Като започнем с Васил Божков – там се говори за огромни злоупотреби за бюджетни пари, за КТБ – защото Борисов винаги се е изказвал по тази тема, за „Барселонагейт“, за кюлчетата и пачките… И когато прокуратурата бъде наистина обективна в действията си, според мен хората ще започнат да разсъждават по друг начин и ще видят, че нищо от това, всъщност, не е измислено.

Не е измислено. Защото по информация на „БАНКЕРЪ“, която е абсолютно достоверна и лесно проверима – от месец и половина-два прокуратурата е станала извънредно активна по процесите около магистрала „Хемус“.

– Това трябва да бъде нормалното поведение във всяка една нормално работеща и функционираща държава.

Но дълго време не беше, а преди два месеца изведнъж започна.

– Ето това може да бъде някакъв мотив за онова, което Борисов предприема като ход.

Точно това търсим – кой първи разкопча кобура. Освен споменатото дотук, какво друго би могло да има – метафорично казано – в куфарчето или в чекмеджето на Гешев? Колко дебело би могло да е досието и кое може да свърши работа за образуване на досъдебно производство и вкарване на достатъчно годни доказателства в съдебна зала?

– Според мен тук не трябва да говорим за шкафчета, чекмеджета или куфари, които Гешев има.

Употребяваме ги, защото казахме, че задкулисието ни снабди с огромен набор от клишета.

– Според мен много по-важно е институциите да вършат работата си и тогава обществото ще им вярва. За това по-важно е какъв ще бъде призивът и какви ще бъдат действията на българската прокуратура и разбира се – как след това ще се произнесе съда, който единствен има право да казва дали едно лице е виновно или не е виновно. Друго, което също е много интересно и е в духа на казаното преди минути. Вие споменахте за проверките около магистралите – може би заради тях Борисов не напусна този парламент: все пак имунитетът пази от прилагането на неотложните процесуални действия по полицейско разпореждане. Видяхме в предишния период подобни действия от страна на МВР, нали? А сега, за да бъде „докоснат“ Борисов, трябва да започне разследване, да бъде образувано досъдебно производство, да бъдат събрани конкретни данни и доказателства за неговото съучастие и чак тогава лично главния прокурор може да поиска сваляне на имунитета му.

Само че при сегашното новосформирано мнозинство, това ще стане много трудно.

– Практиката е всеки един народен представител винаги да казва, че няма от какво да се притеснява. Но, когато има нещо свързано с теб, би трябвало да бъдеш максимално прозрачен, да се освободиш от тази си „тежест“ и да се изправиш пред институциите и обективните процесуално-следствени действия, които могат да доведат до истината. Защото ние не можем да кажем, че това, което ще каже прокуратурата, е вярно. Съдът е този, който решава.

Тук обаче Вие слагате на масата една предпоставка за дългосрочно управление – ако тази договорка бъде спазена и кабинетът бъде гласуван – имунитетът! Това би могло да бъде аргумент за едно много дълго управление. Дълго, дълго… в рамките на 4-годишния мандат, разбира се.

– И как „Промяната“ ще обясни това дълго управление на своите избиратели?

Ако няма нови предсрочни избори, на тях нищо няма да им се налага да обясняват.

– Е, не е така. Все пак местните избори са само след пет месеца. Ако „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ не отворят широко периферията и не покрият хоризонтално цялата страна, успехът им ще бъде значим в София и в Пловдив, но във Варна нещата стоят по друг начин. Там ГЕРБ с преференциалните вотове… Във Варна Славена Точева получи над 10 000 преференции. Това показва, че там има и други механизми, чрез които ГЕРБ може да запази властта. Аз не знам доколко това ще бъде целесъобразно и дали ще бъде в интерес на политическата идентичност на една партия. Защото в София – даже и в Пловдив – изборният процес ще стане много сложен. Имаме действащ кмет, от когото ГЕРБ се отрече, но който – чрез определени групи в Общинския съвет, сформирани според интересите на определени икономически кръгове – може да разиграе някакви ходове и да създаде доста проблеми както за „Продължаваме промяната“, така и за ГЕРБ. По време на вота пак ще има някакви разговори, които ще се водят с оглед евентуалния балотаж, но там Борисов вече ще отпише голяма част от българските общини, защото за него е важно само собственото му оцеляване, нищо друго няма да има значение. Казвам това, защото го познавам. Колегите също го познават много добре – през годините са работили с него и са ставали свидетели на начина, по който той реагира.

Ето тук пак се връщаме на тезата, че един имунитет може да крепи дълго едно управление.

– Да. Но аз смятам, че това ще бъде грешка. Първо – на човека, който няма да си даде имунитета доброволно. И второ – ако тръгне да го пази чрез парламентарни и институционални ходове.

До колко обаче Гешев би могъл да бъде настоятелен в тази посока, след като вариантите му са два? В единия случай се опитва да запази ако не поста си, то поне някакви позиции по върховете на българската магистратура. Според мен това по-трудно ще му се получи. Във втория случай сваля всички карти на масата, кани Васил Божков от Дубай и  Цветан Василев от Белград и започва съвсем друга игра, при която нещата някак как да останат повече покрити. Възможен ли е подобен сценарий?

– Всичко е възможно.

Така е, но като познавате човека?

– Неотдавна имаше пресконференция, на  която Гешев демонстративно скъса оставката си, която му е била поискана.

Но той стига донякъде и не продължава.

– Аз не знам дали той е спрял дотам, но това, което направи, е много силно действие. То показва, че той няма да изпълнява политическите указания, които някой му е давал чрез заместник-главния прокурор Борислав Сарафов. Точно заради това живеем в много динамично време. Ако се върнем година назад, никой не е предполагал, че ще има такова развитие в такъв кратък период от време, с такъв интензитет. Сега сме свидетели на нещо, което през последните години се случва за първи път се случва, може би. И аз съм убеден, че то поставя началото на някакъв процес за изчистване на лошото. Да се надяваме, че доброто все пак ще победи.

За финалпрочистването на ГЕРБ наистина ли е възможно, или тя ще тръгне стремглаво надолу – към разпадане и към цепене? Как смятате, че би се развила тази лидерска партия, след като партийни структури от този тип имат една и съща съдба – пада лидерът, изчезва партията.

– Въпреки че си имаше вожд, партия ГЕРБ беше създадена на един много устойчив хоризонтален принцип. Аз съм водил много разговори с Борисов, който казваше какво правиш в това село, какво ходиш в тази община, където никой не е стъпил и няма и да стъпи? А аз винаги съм му казвал, че местните проблеми ги решават местните хора, че в едно село кметът е този, който – за добро или за лошо – на когото всички имат доверие, че на село политическата окраска няма чак толкова голямо значение. Това обаче, което в момента Борисов иска да направи, е да предаде всичко, за да му се гарантира неговото. Него партията – и това го знаят от старите структури на ГЕРБ – по принцип не го интересува. Но в момента той има необходимост от нея, за да може да оцелее.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст