ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Икономическият министър на Аржентина ще иска повече пари от Пекин

Мнистърът на икономиката на Аржентина – Серхио Маса – ще пътува за Китай през идната седмица в опит да договори повече кеш от валутната суапова линия с азиатския колос, което би помогнало за овладяване на масовите разпродажби на аржентинското песо преди президентските избори през тази година. Маса, който участва в предизборни събития в страната си през уикенда, ще пристигне в Шанхай на 30 май и след това ще се отправи за срещи в Пекин на 2 юни, става ясно изпратения “пътен лист” от икономическото ведомство на 27 май.

Годишната инфлация от над 100% лишава Централна банка на Аржентина от ликвидни кешови резерви, показват сметки на местни икономисти. Официалният обменен курс на песото е паднал с 25% от началото на годината и един от последните правителствени инструменти за предотвратяване на по-мощна девалвация на аржентинската валута е съществуващата суапова линия с Китай в размер на 130 млрд. юана (18.4 млрд. щ. долара при курс 7.1038 юана за един щ. долар).

Маса ще се срещне с председателя на Народната банка на Китай, за да обсъди “подновяване и разширяване” на контракта, пише в официалното съобщение на Аржентина. Въпреки че парите са в централната банка на страната, само малка част от тях – около 5 млрд. долара – на практика могат да се използват за плащания за внос или за погасяване на задължения. Маса иска достъп до по-голяма порция от суапа.

Разговорите с Китай ще се водят успоредно с предоговарянето на програмата на Аржентина с Международния валутен фонд в размер на 44 млрд. долара, от която южноамериканската държава трябва да получи по-голяма първоначана сума след рекордната суша, задъбочила икономическата криза.

В Пекин аржентинският икономически министър ще се срещне също с финансовия министър на Китай Лиу Кун. Сред официалните лица в голямата делегация на Маса ще бъдат и председателят на Аржентинската централна банка и конгресменът Максимо Киршнер.

В Аржентина ще се проведе ключов първичен вот на 13 август и общи избори на 22 октомври. Очаква се Маса да е сред кандидатите на перонистите.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст