Турция гласува на втори тур на президентските избори

президентски избори турция

Опозиционният кандидат Кълъчдароглу призова всички граждани да участват в изборите, за да може Турция „да се освободи от авторитаризма”

В Турция се провежда гласуването на втория тур на президентските избори. Избирателните секции във всички 81 окръзи в страната бяха отворени в 08:00 ч. Гласуването ще продължи до 17:00 ч.

В страната и в чужбина бяха разкрити общо 191 884 секции. Право на глас имат 64 милиона турски граждани.

Мерките за сигурност в цялата страна, включително в столицата Анкара, са засилени. Безопасността на втория тур на президентските избори в Турция се осигурява от 596 700 служители на силите за сигурност, включително 324 400 полицаи, 194 000 жандармеристи, 2,6 хиляди служители на бреговата охрана. В готовност са 73 хеликоптера, 8 самолета, 61 безпилотни летателни апарата, 754 водни оръдия, съобщава министерството на вътрешните работи на страната, цитирано от телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Междувременно министърът на правосъдието Бекир Боздаг заяви, че гласуването на втория тур на президентските избори в Турция преминава спокойно, без инциденти.

Много граждани в Анкара се струпваха пред избирателните секции още при отварянето им. Засега трафикът в турската столица е спокоен, като повечето хора отиват пеша до училищата, в които трябва да гласуват.

Кандидатът на опозиционния Национален алианс и лидер на кемалистката Народнорепубликанска партия (НРП) Кемал Кълъчдароглу упражни правото си на глас в Анкара, в началното училище „Аржантин“ в квартал Чукурамбар (в централния район Чанкая), предаде БТА.

В училището го очакваха десетки журналисти – местни и чуждестранни. Малко преди Кълъчдароглу да пристигне в района се разрази силна буря.

Лидерът на НРП пристигна в училището заедно със съпругата си и с кмета на Анкара Мансур Яваш. Кълъчдароглу бе приветстван от събралите се в двора на училището хора, които скандираха лозунги в подкрепа на лидера на НРП.

Опозиционният кандидат за президент призова всички граждани да участват в изборите, за да може Турция „да се освободи от авторитаризма”.

Призовавам всеки гражданин да дойде до избирателните секции и да гласува, за да се освободи от натиска, от авторитарното управление, за да може тази страна наистина да получи свобода, заяви той.

Приблизително по същото време в Истанбул гласува действащият президент и кандидат за държавен глава на Републиканския алианс Реджеп Тайип Ердоган.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст