ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Френската режисьорка Жюстин Трие със “Златна палма” в Кан

Френската режисьорка Жюстин Трие спечели главната награда на 76-ия филмов фестивал в Кан за филма си “Траектория на падането” (2023 г.). Тя получи “Златна палма” от американската актриса Джейн Фонда по време на церемонията по закриването на филмовата прожекция в Palais des Festivals на Croisette.

Филмът е за писателка, която е заподозряна в убийството на съпруга си след мистериозната му смърт – той пада от прозорец. Единственият свидетел по делото е слепият й син, който започва да се съмнява в невинността на майка си. Главната роля във филма се играе от немската актриса Сандра Хюлер.

44-годишният Трие стана третата режисьорка, спечелила главната награда в Кан. Говорейки на сцената във Фестивалния дворец, Трие каза, че “посвещава наградата си на всички млади колеги, които все още не са успели да режисират собствен филм”. „На мене ми отне 15 години“, каза тя.

Жюстин Трие е режисирала филмите “В леглото с Виктория” (номиниран за френската национална филмова награда “Сезар” в пет категории) и “Прелъстяване”.

Ехо от социални протести

Носителката на главната награда на фестивала в Кан коментира и социалната обстановка във Франция. „Тази година страната преживява исторически протест срещу пенсионната реформа“, каза тя, като по този начин подкрепи исканията на демонстрантите, които се стремят да премахнат закона за повишаване на възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години. На 8 юни парламентът на страната ще обсъди проект за премахване на приетия през април пенсионен закон.

Този път фестивалът се проведе на фона на протестите срещу пенсионната реформа, които не спират от началото на тази година. И така, по време на фестивала противниците на реформата изключиха газта на Croisette, където се намират ресторанти и хотели, и проведоха митинг близо до хотел Carlton, резиденцията на много гости на филмовия преглед.

Реакция на министъра на културата

Жюстин Трие критикува и културната политика на властите в страната. Френският министър на културата Рима Абдул-Малак на страницата си в Туитър поздрави своята сънародничка за победата й в Кан, но нарече атаките й срещу правителството несправедливи. “Този филм нямаше да се появи, ако не беше френският модел на финансиране на кинопродукциите. Нека не го забравяме”, написа министърът.

В края на церемонията по закриването Трие, отговаряйки на молба да коментира реакцията на министъра, подчерта, че „по време на връчването на наградата тя каза това, което смята за важно“. „Винаги съм смятала Кан за място, където можеш свободно да изразиш мнението си“, каза тя.

Това не е първият път, когато Жюстин Триет участва в основната надпревара на фестивала в Кан. Нейната лента „Изкушението“ с актрисата Виржини Ефира беше избрана за конкурса през 2019 година. Триет също многократно е ставал номиниран за националната филмова награда “Сезар”.

Второто най-високо отличие

Голямата награда на филмовия фестивал – второто най-високо отличие в Кан, беше присъдена на британския режисьор Джонатан Глейзър. Той получи тази награда за филма “Зона на интерес” (2023 г.). Наградата бе връчена на Глейзър от американския филмов режисьор, сценарист и продуцент Куентин Тарантино, един от ветераните на фестивала в Кан.

Японският драматург Юджи Сакамото спечели наградата за най-добър сценарий. Той е работил по създаването на филма „Звярът“ (2023 г.) на японския режисьор Хирокадзу Коре-еда. Наградата на журито отиде при Dead Leaves (2023 г.) на финландския режисьор Аки Каурисмаки. Наградата за най-добра продукция беше присъдена на френския режисьор Тран Ан Хунг за филма „Страстта на Доден Бюфан“ (2023 г.). В главните роли са френските звезди Жулиет Бинош и Беноа Магимел.

Най-добрите актьори

Турската актриса Мерве Диздар и японският актьор Коджи Якушо бяха признати за най-добри изпълнители на тазгодишния фестивал. Диздар беше отличена за работата си в игралния филм на турския режисьор Нури Билге Джейлан “За сухата трева”. Филмът разказва за живота на учителка от Източен Анадол.

Якушо беше отличен за работата си в Perfect Days (2023 г.) от немския филмов режисьор Вим Вендерс. Актьорът изигра ролята на чистач на тоалетна от Токио.

Тази година за главната награда се състезаваха 21 филма. Руските филми не бяха поканени в основния конкурс. Журито бе оглавено от известния шведски режисьор Рубен Йостлунд.

Из историята на фестивала

Първият филмов фестивал в Кан трябваше да се проведе през септември 1939 година. Идеята за създаването му се заражда през 1932 г., но реализацията й е осуетена поради Втората световна война. В резултат на това първият фестивал се провежда през 1946 г., а след това е ежегодно събитие във филмовия свят, с изключение на 1948 и 1950 година.

През 2020 г. поради пандемията фестивалът се проведе в хибриден формат без награди. Филмите, представени по това време на конкурса, обаче получиха правото да бъдат пуснати под марката на фестивала.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст