ВАС отмени уволнението на шеф на полицията в Пловдив

Върховният административен съд отмени уволнението на бившия шеф на Трето районно управление на полицията в Пловдив Самуил Хаджиев. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване. Както е известно, Хаджиев изпълняваше длъжността шеф на управлението, когато дирекция “Вътрешна сигурност” го прибра в ареста при шумна акция.

Той бе обвинен в приготовление за кражба на половин тон марихуана от склад, оказване на натиск върху служител, неправилно съхраняване на 50 броя патрони, укриване на видеозапис от катастрофа. В заповедта за уволнение като причина обаче бе изтъкнато нарушаването на Етичния кодекс на МВР и уронване на престижа на полицията и неправилно съхраняване на патрони, без да се споменават другите обвинения.

Административният съд в Пловдив вече отмени уволнението на временния полицейски шеф като незаконосъобразно. Съдиите се аргументираха с това, че наложеното дисциплинарно наказание е несъразмерно на извършеното нарушение.

Върховните магистрати потвърждават решението на административния съд. В мотивите на ВАС се посочва, че Хаджиев е привлечен като обвиняем за престъпления, които не представляват деяния, предмет на процесната заповед за дисциплинарно наказание, с изключение на държането на 50 броя патрони.

“Извършването на установено с влязла в сила присъда умишлено престъпление от общ характер е самостоятелно основание за налагане на дисциплинарно наказание “уволнение” и прекратяване на служебното правоотношение на служителите на МВР – чл. 203, ал. 1, т. 1 от ЗМВР, но в случая е налице само висящо съдебно наказателно производство за установяване извършването на такова престъпление и наказанието не е наложено по цитираната разпоредба”, се казва в решението на ВАС.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст