ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Великобритания е уязвима при търговска война САЩ-Китай

САЩ китай

Британската икономика ще бъде уязвима при търговска война между САЩ и Китай, която ще ескалира от американския закон за намаляване на инфлацията и неговите субсидии за сектора на зелените технологии. Това съобщи вестник The Times, позовавайки се на документ на британското правителство.

Според изданието, британските анализатори са стигнали до извода, че Вашингтон е готов да защити ключовите си индустрии от конкуренцията на Пекин, дори за сметка на протекционистични мерки, засягащи интересите на Лондон. В същото време, в случай на пълномащабна търговска война с помощта на субсидиране на местните производители, британската икономика ще пострада повече от американската, китайската и европейската.

В документа се казва още, че след като Обединеното кралство напусне Европейския съюз, то е „средна по размер икономика извън основните търговски блокове“. Освен това Лондон няма фискален капацитет и икономическа мощ, които да съответстват на тези на големите световни сили.

Както се отбелязва в правителствен анализ, британската полупроводникова индустрия е зависима от доставките от Китай в рамките на 40 процента. Контролът върху износа на САЩ ще принуди бизнеса в страната да се отдалечи от тази зависимост, но това ще изисква десетки милиарди лири държавни субсидии.

Приетият през август 2022 г. във Вашингтон, Законът за намаляване на инфлацията, който осигури на икономиката на САЩ 369 милиарда долара държавна подкрепа, предоставя щедри субсидии на производителите на електрически превозни средства, батерии и енергийно оборудване, при условие че са произведени в Съединените щати. Според европейските лидери този закон може да доведе до нова търговска война. По време на посещение във Вашингтон през декември 2022 г. френският президент Еманюел Макрон предупреди, че протекционистките планове за субсидиране на американски компании „заплашват да разделят Запада“.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст