ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Разширяваме сътрудничеството в морския транспорт с Пакистан

Вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев и посланикът на Ислямска република Пакистан Н. Пр. Мариам Афтаб подписаха Меморандум за разбирателство за морско сътрудничество между двете държави.


Вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев и посланикът на Пакистану нас  Мариам Афтаб подписаха Меморандум за разбирателство за морско сътрудничество между двете държави. Церемонията се състоя в Министерството на транспорта и съобщенията.

Според министър Алексиев, подписването на меморандума е още една стъпка към добрите отношения между България и Пакистан. Това е първият документ в областта на транспорта, който се подписва между двете държави.

Меморандумът ще доведе до по-добро сътрудничество в областта на транспорта, на подобряване на митническите и пристанищните услуги и на търговията в областта на морския транспорт. Този документ ще даде възможност за по-добри условия на труд и работа на моряците, които плават под флага на Пакистан или България, така че това е полезна стъпка, която трябва да надграждаме, отбеляза министър Алексиев.

Морският транспорт е изключително важна част за търговията и икономическото сътрудничество и се надявам това споразумение да даде полезна рамка и стимул да се увеличи и задълбочи двустранното сътрудничество в тази важна област в полза и на двете страни, посочи посланик Мариам Афтаб. „Очаквам да работим съвместно и занапред“, допълни тя.

Пакистан е важен партньор за България в региона на Южна Азия. От икономическото министерство отбелязват, че съществува потенциал за разширяване на двустранното търговско-икономическо сътрудничество.

Между двете страни функционира българо-пакистанската междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество, която е още един инструмент за развитие на икономическите връзки между двете страни.

Скокообменът между България и Пакистан не е много висок. За миналата година той е в размер на 129.4 млн. долара като намалява. През 2021-а двустранната търговия беше на стойност 138.1 млн. долара. През миналата година българският износ намалява на годишна база, като възлиза на 79 млн. долара, но има увеличение при вноса от Пакистан, който възлиза на 50.4 млн. долара.

В експорта ни влизат пшеница и смес от пшеница и ръж, резервни части, предназначени за машини и апарати, артикули и дрехи, употребявани, сурови и необработени тютюни и други.

От Пакистан получаваме спално бельо, покривки и кърпи за маса, за тоалет и за кухня, памучни тъкани и прежди, сурови или необработени тютюни, други конфекционирани артикули, включително шаблоните за дрехи и други.

Възможности за сътрудничество

От икономическото министерство отбелязват, че съществува потенциал за разширяване на износа ни за огромния пакистански пазар (над 200 млн. души) на храни, като например, българско кисело мляко, слънчогледово олио, консервирани плодове и зеленчуци, зърнени храни (пшеница, царевица), като е възможно и създаването на смесени предприятия между български и пакистански фирми в тези области. С потенциал за износ за Пакистан са също продукти на машиностроенето и по-конкретно машини за хранително-вкусовата промишленост и селскостопанска техника; медикаменти и субстанции.

От друга страна, с членството си в Евросъюза България е част от многомилионен общ пазар и сътрудничеството с български компании е перспективен начин за разширяване на пазарите на Пакистан в общността. Благодарение на своето стратегическо географско положение, България може да играе ролята на входна врата за бизнеса извън ЕС към европейския пазар. Пакистан се ползва от Общата система за преференции на ЕС, което е предпоставка за нарастване на търговията.

От икономическото министерство, посочват, че страната ни е заинтересована и от привличане на пакистански инвестиции. Сектори с потенциал са селското стопанство, информационните технологии и съобщенията. Съществуват възможности за пакистански компании, които биха могли да наемат обработваема земя за производство на плодове, зеленчуци, житни и слънчогледови култури, както и тютюн, в което България има традиции. Продукцията би могла да се реализира на огромния европейски пазар, а също и в Азия. Възможно е сътрудничество в областта на високите технологии посредством новите високотехнологични паркове, които се изграждат у нас. Пакистански компании биха могли да развият научния си потенциал в България и да реализират продукта на своето високотехнологично производство в Евросъюза.

Пакистанските компании, заинтересовани да инвестират у нас, биха могли да получат подкрепа от „Национална компания индустриални зони“, която има готовност да предложи готови индустриални терени, върху които пакистански инвеститори бързо да стартират производства.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст