ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Гешев иска тълкуване на Конституцията за мандата и функциите на ВСС

Иван Гешев гл.прокурор

Главният прокурор Иван Гешев поиска от Конституционния съд тълкуване на текст от основния закон. В искането се поставят три основни въпроса, свързани с най-представителния орган на съдебната власт – Висшия съдебен съвет (ВСС). Гешев пита прекратяват ли се функциите на съвета с изтичане на мандата му и допустимо ли е да се формира нов с избраните през 2022 година членове от професионалната квота на съдиите и прокурорите заедно с членовете по право – председателите на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС) и главния прокурор.

Третият въпрос е: конституционно допустимо ли е Висш съдебен съвет с изтекъл мандат да взема решения за председателите на ВКС, ВАС, главния прокурор и другите административни ръководители в органите на съдебната власт.

В искането се посочва, че отправеното питане за задължително тълкуване е от изключително значение за формирането и функционирането на ВСС. То се отнася до реален проблем – най-висшият кадрови орган на съдебната власт функционира извън мандата си, въпреки че е налице избор на членове от професионалната квота.

Конституционно установеният мандат на членовете на ВСС е пет години. Сега действащият Висш съдебен съвет е конституиран на 3 октомври 2017 г., а мандатът му е изтекъл на 3 октомври миналата година, припомнят от прокуратурата.

Миналото лято на общи събрания на съдиите, на прокурорите и на следователите бяха избрани 11 нови членове на ВСС. До настоящия момент те не са встъпили в длъжност, тъй като Народното събрание не е упражнило правомощията си да избере останалите нови 11 членове на кадровия орган на съдебната власт. Така настоящият състав на ВСС продължава да функционира извън мандата, определен в основния закон. Това поставя въпроса за легитимността на неговите решения, а съмненията за тяхната валидност застрашават правната сигурност, се посочва в искането до Конституционния съд.

В искането на главния прокурор до Конституционния съд се прави преглед на различните интерпретации за възможни решения на проблема с изтеклия мандат на настоящия ВСС и неговата легитимност да взема кадрови решения.

Обвинител номер едно обръща внимание, че несъщинското удължаване на мандата на Инспектората на ВСС е определено от Конституционния съд като „защитен механизъм, приложим в изключителни ситуации, при който не са избрани членовете на състава на определен колективен конституционно установен орган, минимално необходими, за да функционира“. В случая обаче е налице избор на членовете от професионалната квота на ВСС.

Наличието на противоречия и различни тълкувания на разпоредбата на чл.130, ал.4, изр.1 от Конституцията застрашава реално правната сигурност и засяга важни обществени отношения. Под съмнение се поставя законността на действията на Висшия съдебен съвет, а оттам и на съдебната власт, се посочва в искането за тълкуване, отправено до Конституционния съд.

Миналата седмица Висшият съдебен съвет откри процедура по предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор. “За” гласуваха 14 от членовете на ВСС, четирима бяха “против”. Гешев не участва в гласуването.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст