ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Донев заговори за себеуважението на Панаира на книгата

„Да си грамотен човек е проява на себеуважение”, заяви Гълъб Донев по време на откриването на Пролетния панаир на книгата и на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи.

Заедно с премиера на откриването на най-голямото книжно изложение у нас на открито, пред НДК, бяха министърът на образованието и науката Сашо Пенов и министърът на културата Найден Тодоров.

Гълъб Донев подчерта, че да си грамотен човек е усилие да отстояваш закона на българския език в среда от хора, които пишат, както им е удобно.

“Граматиката на един език е неговата Конституция – спазва се без своеволия и отклонения от правилата“, категоричен бе министър-председателят.
Премиерът подчерта, че грамотните хора по-лесно могат да спечелят доверието му. След това обясни, че проява на грамотно четене е да разбираш какво четеш, да си критичен, да се съмняваш и да откриваш кога те лъжат и подвеждат.

Той определи способността на човек да чете постоянно и да е грамотен като сила, която никой не може да му отнеме. Изрази увереност, че идва времето, в което хората, които пишат владеят до съвършенство българския език, ще бъдат ценени, търсени и предпочитани.

Премиерът посочи, че очаква в близко бъдеще към кандидатите за работа да се поставя и изискването за грамотно ползване на езика.

Снимайки се с децата от вокална група “Врабчета”, които присъстваха на откриването на Панаира на книгата, премиерът се пошегува с думите: “Гълъб се снима с “Врабчета” е едно добро начало на история за деца”.

Миинистър-председателят призна, че когато се запознава с деца, те винаги се учудват на името му, заради което той им обяснява, че наистина се казва като гълъбите, които хранят в парка, но няма крила като птиците. Крила му дават книгите.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст