ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ЕС може да забрани Twitter от 25 август, ако не спазва европравилата

туитър

Европейският съюз може да се събере, за да забрани Twitter от 25 август, ако ръководството му не спазва европейските изисквания по отношение на борбата с дезинформацията. Това съобщи френският министър по цифровия преход и телекомуникациите Жан-Ноел Баро. “Twitter ще бъде забранен в Европейския съюз, ако не спазва нашите правила“, казва министърът. „В края на лятото ще влязат в сила правилата за социалните мрежи и платформите за търговия, които предполагат задължително модериране, премахване на незаконни материали, които им се съобщават”, коментира министърът.

Жан-Ноел Баро обясни, че ще има забрана за реклама, насочена към непълнолетни, както и „задължение за активна борба с дезинформацията“. „Тоест ще е необходимо да се предоставят доказателства за достоверността на споделяната информация, в противен случай ще бъдат наложени много големи глоби, а ако инцидентът се повтори – забрана за дейност на територията на Евросъюза.“

„Ако Twitter не спазва тези правила, вече няма да бъде приветствано в Европа, кагтегориче е министърът. „В допълнение към доброволния кодекс на ЕС за борба с дезинформацията в мрежата, от 25 август ще влязат в сила и правила, което ще задължи големите платформи да се борят с дезинформацията“.

Баро призна, че Twitter играе важна роля в обществения дебат, но изрази мнение, че дезинформацията, разпространявана в социалната мрежа, представлява заплаха за самия дебат и за европейската демокрация. Той подчертава, че ЕС не възнамерява да търси отговорност от социалните мрежи и други дигитални платформи за всички публикувани съобщения, тъй като “това е безсмислено и нарушава свободата на словото”.

„Но ние ще изискваме от тях да предприемат определени мерки. Тоест, те трябва да премахнат незаконните материали възможно най-скоро, за да не разпространяват дезинформация“, обясни Баро.

Заплахи от Еврокомисията към Twitter

Припомняче, че в събота офисът на еврокомисаря по вътрешния пазар Тиери Бретон разпространи изявление, в което заплаши да приложи закона срещу Илон Мъск заради решението на компанията Twitter да се оттегли от така наречения доброволен кодекс на Еврокомисията срещу дезинформацията в мрежата. Еврокомисарят напомни, че в рамките на Закона за цифровите услуги от 25 август борбата с дезинформацията в мрежата ще стане задължителна.

През юни 2022 г. ЕК подписа с 34 онлайн-структури актуализирания Кодекс за борба с дезинформацията. Сред подписалите са Meta, Google, Twitter, TikTok, Microsoft. В основата на документа е създаването на мрежа от проверяващи факти, които ще имат практически неограничени възможности за сортиране и изключване от онлайн-носителя на информацията, която ще считат за дезинформация.

Актуализираната версия на Кодекса за борба с дезинформацията поставя задачите за изключване на дезинформация от системите за предлагане на рекламно съдържание, създаване на алгоритми за откриване на дезинформация, предоставяне на потребителите на разширени инструменти за маркиране на съдържание като дезинформация.

Освен това Еврокомисията свърза кодекса със Закона за цифровите услуги (DSA), който позволява на регулаторните органи на ЕС да налагат глоби на компании, достигащи 6 на сто от общия им оборот.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст