ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Ирак трупа златни запаси

злато

Централната банка на Ирак е увеличила златните си резерви с около 2% само в рамките на един ден през миналата седмица като част от плана си за постепенно “запасяване” със скъпоценния метал – традиционното спасително убежище в кризисни времена. Багдад е купил 2.5 тона злато на 25 май, качвайки резервите си от суровината до 132.73 тона, съобщил в интервю в иракската столица генералният директор на инвестиционното поделение на институцията Мазин Сабах. Той е пояснил, че стратегията е да придобие повече злато през второто полугодие “няколко пъти в малки количества, а не големи наличности наведнъж”.

Централните банки по света увеличават златните си вложения заради ескалиращите геополитически и икономически рискове. Ирак – вторият по големина производител на суров петрол в ОПЕК, е подновил покупките на скъпоценния метал през 2022-а след четири поредни години на въздържание. Централните банкери изпълняват програмата да диверсифицират чуждестранните си активи в размер на грубо 100 млрд. щ. долара. Иракската централна банка е купила 34 тона злато през юни 2022-а, увеличавайки с еднократна сделка златните си вложения с 35 процента. Страната съхранява жълтия метал в “Бенк ъф Инглънд” и “Банк дьо Франс”.

Сабах пояснява, че подходът на централната банка е да увеличава златните си запаси на порции всеки път когато цената на метала достигне равнище, отговарящо на насоките на инвестиционното поделение. Златото, което почти достигна рекордната си котировка в средата на месеца, навлезе в третата си поредна губеща седмица заради признаците, че икономиката на Съединените щати е стабилна, което повишава вероятността Федералният резерв да продължи да повишава лихвените проценти. Металът е по-привлекателен за инвеститорите от гледна точка на доходност когато лихвите са ниски.

Търсенето на скъпоценния метал от централните банки е намаляло до 228.4 тона през първото тримесечие – с 40% под количеството, придобито в периода октомври-декември 2022-а, показва анализ на Световния златен съвет. Въпреки че числото остава силно, това е второ поредно тримесечие на спад – знак, че наближава края на “златния гуляй” на институциите.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст