ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Испанският премиер Педро Санчес обяви предсрочни избори през юли

Педро Санчес

Испанският премиер Педро Санчес насрочи предсрочни парламентарни избори на 23 юли, съобщиха световните агенции. Изненадващото решение беше обявено, след като Испанската социалистическа работническа партия понесе сериозен удар на местните и регионалните избори. Досега Санчес твърдеше, че ръководеното от него коалиционно правителство ще изкара докрай четиригодишния си мандат.

Затрудненията на Санчес и испанските социалисти започнаха в момент, когато Мадрид се подготвя да поеме ротационното председателство на Европейския съюз на 1 юли, отбелязва Асошиейтед прес. “Взех това решение предвид резултатите от проведените вчера избори”, подчерта премиерът. И добави, че е разговарял с крал Фелипе Шести и по-късно днес ще проведе специално заседание на кабинета, за да разпусне парламента. “Като ръководител на правителството и лидер на Социалистическата партия, поемам отговорността за резултата”, каза той.

“Въпреки че вчерашните избори имаха местен и регионален обхват, значението на вота е послание, което надхвърля тези рамки. Вярвам, че е необходимо да отговорим и да подчиним демократичния си мандат на волята на народа”, заяви Санчес в излъчена по телевизията реч.

На местните и регионалните избори Испания отбеляза завой надясно и най-влиятелната опозиционна Народна партия (НП) стана водещата политическа сила в страната. Тя получи 31,5% от гласовете срещу 28,2% за социалистите, които отбелязаха 12-процентен спад спрямо 2019 г. В същото време НП бележи близо 7-процентно увеличение, възползвайки се от срива на центристката партия “Сиудаданос”.

“Това е неочаквано. Санчес се опитва да попречи на възхода на НП възможно най-скоро”, смята Игнасио Хурадо, политически експерт в мадридския университет “Карлос Трети”.

НП спечели в най-малко седем от 12-те автономни области, където се произведоха избори, като доминираше на няколко места, ръководени досега от социалистите, включително Валенсия, Арагон и Ла Риоха. Предстои да се види дали НП ще бъде принудена да се коалира с крайнодясната “Вокс”, за да сформира регионални правителства.

Испанските регионални правителства имат големи правомощия в сферите на здравеопазването, образованието, опазването на реда и жилищата.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст