ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Китай ще изпрати първите си астронавти на Луната през 2030 г.

китай китайска лунна база на луната

Китай планира да изпрати свой астронавт на повърхността на естествения спътник на Земята преди 2030 година. Това съобщиха от Китайската програма за пилотирани космически полети (CMSA).

„Съгласно плана на проекта за пилотирано изследване на Луната, китайците ще кацнат на Луната за първи път преди 2030 г., по време на тази мисия двама астронавти ще управляват пилотиран луноход за научни изследвания“, се казва в публикувано съобщение на отдела в акаунта в социалната мрежа WeChat.

Тайконавтите ще могат да се движат с луноход по повърхността на Луната. Устройството ще бъде оборудвано с функция за определяне на местоположението, уточняват от ведомството.

Китай разработва програми за изследване на Космоса от няколко години. През януари 2004 г. Държавният съвет на Китайската народна република одобри национална програма за изследване на Луната, а през януари 2019 г. космически кораб достигна обратната й страна за първи път. Мисията е извършена от междупланетната автоматична станция Chang’e-4 с лунохода Yutu-2.

На 24 ноември 2020 г. ракетата носител Long March 5 беше изстреляна от космодрума “Венчан” на остров Хайнан. Тя изпрати на Луната апарата Chang’e-5, който се върна на Земята около 23 дни след изстрелването, събирайки около 2 кг лунна почва за изследване от китайски специалисти както за научни цели, така и за проект за подготовка за изграждането на изследователска база.

Планира се през май 2024 г. апаратът Chang’e-6 да събере проби в кратер на обратната страна на Луната, необходими за изследване на микропримеси и изотопи.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст