Лирата потъна след изборната победа на Ердоган

Турската валута поевтиня след като досегашния президент на страната Реджеп Ердоган победи съперника си за президентския пост на балотажа на 28 май и ще управлява поне още пет години. Лирата падна до 20.0504 за един щ. долар в 10 ч. българско време на 29 май след като приключи търговската си сесия на 26 май на 19.97 лири за долар.

Анализатори от Уолстрийт прогнозират по-нататъшно поевтиняване на турските пари, като “Уелс Фарго”очаква 23 лири за един щ. долар до края на тримесечието. Особено песимистично са настроени банкери на “Моргън Стенли”, които предвиждат, че турската валута ще олекне с 29 процента. Експертите прогнозират 26 лири за един долар доста по-рано от предишните предвиждания и близо 28 лири за долар в края на годината, ако не се промени посоката на паричната политика.

Неортодоксалният подход на Ердоган към лихвените проценти, основаващ се на убеждението му, че по-ниските лихви водят до по-скромна инфлация, периодично въвежданите нови мерки и регулаторните интервенции принудиха задграничните инвеститори да напуснат Турция, като общият обем на чуждестранните вложения в турски акции и облигации е паднал с около 85% – почти със 130 млрд. долара – от 2013-а насам.

Инвеститорите вече започват да търсят признаци дали най-дълго управлявалият турски лидер няма най-накрая да отслаби мощната си хватка върху пазарите. Победата на Ердоган не предлага сигурност на задграничните играчи, коментират пазарни стратези. Те допълват, че високата инфлация, ниските лихвени проценти и липсата на нетни чуждестранни резерви са предпоставки за предстояща болезнена криза, засягаща всички активи.

Парични мениджъри посочват, че е повече от очевидно, че сегашният икономически модел не работи. И че Ердоган вероятно е наясно с това и може да се очаква скромен преход към традиционната парична стратегия в близко бъдеще, защото в противен случай тя няма да е устойчива. Всеки сигнал в тази посока ще бъде приветстван от пазара.

Досегашните турски политики бяха доста скъпи: централната банка на страната похарчи близо 200 млрд. щ. долара през последната година, половината от които – в подкрепа на лирата, нетните чуждестранни резерви са отрицателни, а инфлацията надхвърли 80% през миналата година преди да падне почти наполовина – до 44%, през април.

Първите признаци за евентуална ревизия на сегашния микс вероятно ще дойдат с назначенията на ключовите икономически позиции – министър на финансите и шеф на Турската централна банка. Всичките сегашни министри спечелиха места в новия парламент преди две седмици, от които ще трябва да се откажат, ако бъдат назначени и в новия кабинет.

По- слабото от очакванията представяне на опозицията на първия кръг на президентските избори на 14 май предизвика остър скок на котировките на кредитните застраховки, над 20% спад на банковите акции и поевтиняване на търската валута. Което определено налага корекции на сегашните екстравагантни политики, които доказват, че са несъстоятелни.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст