ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Президентът Румен Радев връчва втория мандат за съставяне на правителство

Продължаваме промяната

Днес държавният глава Румен Радев ще връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от “Продължаваме промяната – Демократична България“, съобщиха от прессекретариата на президента. Това ще се случи в 17.00 ч. на “Дондуков”2.

След като получи втория проучвателен мандат от президента, формацията ще има седем дни, за да предложи на държавния глава структура и състав на кабинет или да върне мандата неизпълнен.

Припомняме, че Николай Денков от ПП-ДБ и Мария Габриел от ГЕРБ-СДС съобщиха преди дни, че се обсъжда да бъде предложено правителство за 18 месеца с ротационен премиер. Министър-председател за първия период от девет месеца ще бъде Денков, а Мария Габриел – вицепремиер и министър на външните работи, за втория период от девет месеца премиер ще бъде Габриел, а Денков – вицепремиер. В същия ден Габриел върна неизпълнен първия мандат за съставяне на правителство на държавния глава Румен Радев.

От ГЕРБ-СДС съобщиха в събота, че замразяват преговорите с ПП-ДБ, след като депутатът от ПП-ДБ Радостин Василев пусна запис, в който се казва, че има договорка шефовете на службите (Държавна агенция “Национална сигурност”, Националната служба за охрана и др.) в страната да бъдат сменени и “имената – синхронизирани с посолството”.

Вчера Николай Денков заяви, че не е прекъсвал диалога с Мария Габриел и се надява преговорите да бъдат подновени. “Размразяването на преговорите е възможно, след като да се чуят условията на ГЕРБ, като те предлагат да се деполитизира кабинетът. Ще обсъдим и този вариант”, коментира той и добави, че не е обсъждан вариант Габриел да заеме премиерския пост.

“Причината е, че следващите седмици следва да бъдат приети доста важни и сериозни закони. Видяхме какво стана с варианта на НПК, осакатен в правна комисия. Намесихме се категорично, Казахме, че е неприемливо и след това в пленарна зала беше възстановена оригиналната версия”, обясни Денков.

По думите му тепърва ще има опити да се попречи на приемането на законите, а правителството ще бъде както гарант, така и заложник на законодателната програма.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст