Прокуратурата души има ли данни за шпионаж в скандалните записи

прокуратура

Скандалите, избухнали след пресконференцията на бившия депутат от “Продължаваме промяната” и настоящ независим народен представител Радостин Василев, се разгарят с нова сила. Записите, оповестени от депутата с прякор Руди Гела, неочаквано раздвижиха и прокуратурата. От държавното обвинение публикуваха любопитно съобщение, от което става ясно, че се разследва сигнал за престъпление срещу републиката и шпионаж. 

Авторите на сигнала са народни представители от “Възраждане”, подкрепени и от Българско национално движение “ВМРО”. Макар от съобщението на прокуратурата да не става ясно кой точно е извършил престъпление срещу държавата и е заподозрян за шпионска дейност, очевидно става дума за бившите съпартийци на Василев.

Ето какво казва съобщението: ” Днес, 29.05.2023 г., в Софийска градска прокуратура  (СГП) е получен от Върховна касационна прокуратура сигнал на народни представители от парламентарната група на ПП „Възраждане“ и от Българско национално движение „ВМРО“, в който се излагат твърдения за евентуално извършени престъпления по Глава първа от Особената част на Наказателния кодекс – „Престъпления против републиката“.

В сигнала се твърди, че на 26.05.2023 г. по време на пресконференция на народния представител Радостин Василев са изнесени данни за извършени престъпления против републиката, конкретно по чл. 103 и чл. 105 от НК. 

Сигналът за извършено престъпление от общ характер е разпределен на случаен принцип на прокурор от Софийска градска прокуратура. Наблюдаващият прокурор по реда на Закона за съдебната власт е възложил на Държавна агенция „Национална сигурност“ да извърши проверка по случая. След приключване на проверката наблюдаващият прокурор ще извърши преценка дали има достатъчно данни за извършено престъпление. 

За резултатите обществеността ще бъде информирана”, завършва информацията на СГП.

Член 103 от Наказателния кодекс сочи следното: Който, изпълнявайки държавна служба или поръчение пред чуждо правителство или международна организация умишлено ги води във вреда на републиката, се наказва с лишаване от свобода от десет до петнадесет години, както и с лишаване от права по чл. 37, ал. 1, т. 6 и 9.

А член 105 гласи: Който се постави в услуга на чужда държава или на чужда организация, за да и служи като шпионин, ако не е извършил деяние по предходния член, се наказва с лишаване от свобода от пет до петнадесет години.

Обещанието на държавното обвинение да информира обществеността за резултатите от проверката явно ще покачи градусите на напрежението в следващите дни. До излизането на резултатите не ни остава друго, освен да гадаем дали въпросната проверка не е част от войната, обявена от главния прокурор Иван Гешев на пресконференцията му от 15 май срещу “политическия боклук в парламента”. Както е известно, скоро след тази скандална фраза, депутатите с изненадващо мнозинство приеха механизма за контрол на главния прокурор.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст