ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Радев с нежелание връчи втория мандат на Денков

Президентство връчвване на мандат на ПП Николай Денков Румен Радев

Президентът Румен Радев връчи втория мандат за съставяне на правителство на кандидата за премиер, излъчен от “Продължаваме промяната – Демократична България” – Николай Денков. Радев обаче не скри нежеланието си да им даде мандата след изтеклите записи от Националния съвет на ПП.

“Като президент и върховен главнокомандващ съм пряко ангажиран с националната сигурност и призван да браня българската държава. Точно заради това е нецелесъобразно от моя страна да ви връча мандат и да поверя съдбините на България в ръцете на лидерите на вашата партия след изтеклите записи и последвалите публични самопризнания, заради торпилирането на българския суверенитет, наклеветяването и планираната чистка в службите и държавната администрация, заявката за вмешателство в изборите чрез МВР и дискредитиране на лидери на европейски институции и името на България. Но по силата на Конституцията съм длъжен да връча тази проучвателен мандат”, заяви държавният глава. Преди това обаче изрази личното си уважение към Денков, познавайки го в качеството му на служебен министър. И добави, че разбира деликатността на ситуацията.

Президентът призова ПП-ДБ да “преосмислят изцяло целесъобразността от оползотворяването на този мандат, който вече дискредитиран”.

“Мисля, че всички сме единодушни, че България има нужда от стабилно правителство, което да решава проблемите на хората и да придвижи напред европейския път на България. Страната ни има нужда от стабилен парламент. Най-спешно е приемането на бюджета. Чакат ни промени в законите за борба с корупцията, промени в Наказателния кодекс, включително тези, свързани с войната по пътищата, а може би и промени в Конституцията, които да оздравят съдебната система, така че да върнат на хората чувството, че държавата може да възвърне справедливостта у хората. Затова през следващите дни ще водим преговори с другите парламентарни групи, за да успеем да съставим редовно правителство”, каза кандидат-премиерът, след като прие папката с мандата. И увери, че държи на думата си. “Надявам се това наше искрено усилие да бъде подкрепено и следващата седмица да имаме редовно правителство. Задачата е трудна, но не и невъзможна”, допълни той.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст