ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Преговорите трябва да бъдат размразени, няма държавна измяна, според Денков

Президентство връчвване на мандат на ПП Николай Денков Румен Радев

Трябва да бъдат размразени тези преговори. Ако другите казват, че няма да участват – да направят правителство с третия мандат. Това каза пред журналисти номинираният за премиер на ПП-ДБ акад. Николай Денков, след като получи втория мандат за съставяне на правителство от президента Радев.

Той уточни, че не се е чувал с Мария Габриел и преговорите все още не са размразени.

“Няма държавна измяна. Това са интерпретации, които нямат нищо общо с истината”, каза още Денков и отказа да коментира проектосъстава на кабинета.

Не мисля, че Конституцията предполага някой друг да дава съвети на Народното събрание дали да избере правителство, или не. Това каза номинираният за премиер акад. Николай Денков на брифинг пред медиите, след като от парламентарната група на ПП-ДБ получиха втория мандат. 

“България има нужда от стабилно правителство и работещ парламент. Без бюджет, от който зависят съдбите на всички, отново забавяне на закони – това са проблеми, които могат да се решат със съставяне на редовно правителство”, заяви след връчването на мандата Денков. Трябва да бъдат размразени преговорите с ГЕРБ. Нека да седнем на масата и се надявам те да продължат, добави той.

“Днес не сме се чували с Мария Габриел, докато не влезем в преговори няма да коментирам състав”, отбеляза Денков.

На въпрос, свързан с изтеклите записи и твърденията за дискредитиране на националната сигурност и вмешателство в службите, Денков заяви, че това е интерпретация, която всеки има право да тълкува както иска. “Само да напомня, че преди две години, през 2021 г., бяха сменени ръководствата на службите и да видите, че това беше представено като една нормална парламентарна процедура”, каза той. 

Попитан дали от ПП се притесняват, че до Прокуратурата е подаден сигнал за държавна измяна Денков отрече и заяви: “Няма държавна измяна, защото това са интерпретации, които нямат нищо общо с истината”. 

На въпрос дали от ПП-ДБ смятат, че още имат шансове за съставяне на правителство след изтеклите записи Денков заяви, че това трябва да се обсъди с другите парламентарни групи. Ако кажат, че няма да участват, съответно да опитат да реализират третия мандат, поясни той. 

Имаме седемдневен срок да водим преговорите и да уточним персоналния състав на бъдещия кабинет, добави Атанас Атанасов. 

Той коментира и темата за службите и заяви: “Президентът някак си се засегна от това, че ние много отдавна сме заявили, че имаме законопроекти, които ще внесем в НС за промяна на начина как се управляват службите за сигурност”. 

По думите му, съгласно Конституцията, МС отговаря за сигурността и обществения ред в страната и президентът няма касателство и отношение към тази тема. 

“Не е в реда на нещата той да назначава шефовете на служби, а тези които са в момента бяха назначени от него по предложение на неговото служебно правителство”, смята Атанасов. 

“Съгласно българското законодателство преди да бъде назначен, особено ръководител на българските служби, би трябвало да бъде проучен за надеждност, вкл. и към нашите партньори от НАТО”, като според думите на Атанасов това е нормална, законна, процедура, уредена в Закона за класифицираната информация. “Така че не мога да разбера за какво национално предателство се говори”, каза още Атанасов. 

На въпрос кое е посолството, за което говори Василев в разпространения запис той заяви: “Не служим на никакви чужди посолства, службите са български”. 

“Законопроектите за службите бяха внесени в предишното Народно събрание, за да може службите да са на държавата, а не на премиера или на президента. Това е необходимо. Както и вчера казах – заставам зад всяка една моя дума”, коментира и съпредседателят на “Продължаваме промяната” Асен Василев.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст