ГЕРБ поиска ПП-ДБ да смени състава на кабинета

Томислав Дончев и Мария Габриел

Номинираната от ГЕРБ-СДС за министър-председател Мария Габриел постави условия пред “Продължаваме промяната – Демократична България”, за да продължат разговорите за съставяне на правителство с мандата на ПП-ДБ. От партията на Бойко Борисов искат хората на Кирил Петков и Асен Василев да сменят състава на предложения кабинет и в него да има и личности от ГЕРБ.

“Разговорите не са в ледена епоха. Няма обаче и слънчеви лъчи, които да разтопят ледовете. Разговори може да има само ако бъдат преосмислени форматът, съставът, личностите, моделът, принципите и доверието. За да не стигнем до ледена епоха, която освен нас, ще замрази тотално и държавата, призовавам ПП и ДБ за преосмисляне на всичко това, което изброих”, каза Габриел по време на изявление в парламента. “Разочарованието в обществото е огромно. Недоверието в партньорите ни е огромно. Страхът в администрацията е потресаващ. От тази криза се излиза само с усилие за доверие от страна на всички участници в обществено-политическия живот. Ако истинската цел е да стабилизираме държавата и да се погрижим за хората, то всеки да направи крачка назад и да предложим работещо решение, което да носи обединение и стабилност. Мандатоносителят е на ход – да търси и намери подкрепа”, добави тя.

Зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев посочи, че имало и нов феномен – “война между институциите”. “Искам да кажа нещо, което моля да не бъде приемано като ултиматум. Приемете го, ако искате, като приятелски съвет. Уважаеми колеги, сменете подхода. Така няма как да стане“, призова той. “Ние направихме всички възможни и всички невъзможни компромиси. Няма да е с първия, ще е с втория мандат – добре. Няма да е с ярки политически фигури – добре. Направете компромис. Не може с 15% от народните представители да получиш цялата власт“, каза още Дончев. По думите му това не е честно, не е европейско, нито пък демократично.

В събота от ГЕРБ-СДС замразиха преговорите за кабинет с втория мандат след изтеклия запис от Националния съвет на “Продължаваме промяната”. Идеята беше за правителство с мандата на “Продължаваме промяната – Демократична България”, като премиерът ще се сменя ротационно на 9 месеца. Първо премиер трябваше да е Николай Денков, а през следващите 9 месеца – Мария Габриел.

Преди ден президентът Румен Радев връчи втория мандат на кандидата за премие на ПП – Николай Денков. Тече срокът, в който ПП-ДБ трябва да си осигурят подкрепа в парламента и да реализират мандата. По-рано днес от ПП изказаха надежди преговорите да бъдат размразени в близките дни.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст