ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Казахстан покани 400 компании, напуснали Русия

конкуренция пари ръце

Властите на Казахстан се интересуват от преместването на тяхна територия на повече от 400 компании, които преди това са работили в Русия. Това съобщи заместник-министърът на външните работи на републиката Алмас Айдаров в горната камара на парламента.

„В момента се работи много по преместването на компании, които официално обявиха изтеглянето си от Руската федерация. Към днешна дата има 401 компании, за които имаме интерес да се преместят в Казахстан. До всички тези фирми бяха изпратени покани“, посочва заместник-министърът.

Според Алмас Айдаров 67 компании вече са дали положителен отговор на казахстанските власти. Други 25 фирми са преместили бизнеса си в републиката. Например Honeywell и Tik-Tok го направиха, отбелязва заместник-министърът. Общо компании от 38 страни, включително САЩ, Япония, Германия и Швейцария, са включени в процеса на „преместване“, добавя Айдаров.

Повече от 500 чуждестранни компании са ограничили дейността си в Русия след началото на войната в Украйна, изчисли Асошиейтед прес въз основа на съдържанието на базата данни на Йейлския университет. Както пише изданието, мениджърите на още 151 компании е в процес на прекратяване на дейността си. Други 175 фирми пък се опитват да „спечелят време“, а 230 отлагат напускането на руския пазар. Последните са предимно китайски предприятия.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст