ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Плюсове и минуси на използването на кредитна карта за закупуване на обзавеждане

пазар, пазаруване на мебели

Когато става въпрос за покупка на мебели, домашна техника  и ново обзавеждане, много хора не разполагат с лукса да имат предварително събрани лични средства, за да заплатят всичко.

Поради тази причина, те често търсят различни възможности за финансиране, сред които са и кредитните карти. Дали обаче те биха били най-подходящият избор?

В тази статия ще отговорим на този въпрос като разгледаме плюсовете и минусите на кредитните карти за обзавеждане на дома. Също така, ще дадем някои полезни съвети при използването им.

Познавайки плюсовете и минусите на този метод за финансиране на обзавеждането у дома, можеш по-лесно да вземеш информирано решение.

Предимства на използването на кредитна карта за закупуване на мебели:

Използването на кредитна карта за обзавеждане на дома, категорично има своите предимства.

Когато става въпрос за кредитни карти – добре е да знаеш, че тя е подходяща в случаите, в които имаш нужда от пари до заплата. С тях можеш да се възползваш от намалението на дивани, което се предлага в магазина, но е добре да знаеш, че ще можеш да върнеш цялата сума в посочените срокове.

Освен това, в зависимост от типа кредитна карта, може да разполагаш с допълнителни бонуси – кешбек, лоялни програми с трупане на точки и други. Разбира се, важно е добре да се запознаеш с условията, за да е сигурно, че ще получиш допълнителните бонуси.

Например – може да трупаш точки само при плащане на ПОС или онлайн, или пък при пазаруване в определени магазини. При всички положения – необходимо е да си наясно с изискванията и условията, които са упоменати в догова ти.

На пазара има и някои кредитни карти, които предлагат възможността задължението да се изплаща на равни вноски. Това би позволило да разсрочиш разхода за покупката във времето – без да натоварваш бюджета си.

Прецени дали това е удачен избор за теб и проучи внимателно условията на картовия продукт. Само така ще можеш да прецениш дали отговаря на нуждите, целите и възможностите ти.

Ако използваш международна кредитна карта, ще имаш свободата да пазаруваш, където пожелаеш. Можеш да поръчаш мебели от всеки сайт или магазин в Европа и по света, които прави доставка до България. Това предимство не е за подценяване, защото отваря вратите към разнообразието, но може и да ти спести и пари.

Разбира се, няма как да пропуснем този плюс на използването на карти за закупуване на мебели. Именно – възможността да изградиш кредитна история.

Добрата кредитна история е от изключително значение за стабилното финансово бъдеще и може да „отвори вратите“ при нужда от по-голямо финансиране в бъдеще.

Недостатъци на използването на кредитна карта за покупка на мебели

Въпреки, че финансирането на покупката на домашна техника с кредитна карта има много предимства, трябва да се имат предвид и някои недостатъци.

На първо място, кредитните карти може да имат високи лихвени процент. Това означава, че ако не управляваш картата си правилно, може да натрупаш дълг по-бързо.

Ако имаш кредитна карта с гратисен период и планираш да се възползваш от него, лихвените проценти може изобщо да не бъдат фактор. Защо това е така? Например, ако имаш 45 дни гратисен период на своята карат и искаш да купиш нещо на намаление, което да изплатиш изцяло в този период – може да нямаш допълнителни лихви и такси.  На практика се възползваш от алтернатива на краткосрочен безлихвен кредит.

При други кредитни карти обаче, които нямат гратисен период, лихвата ще започне да ти се начислява лихва от първия ден на покупката. Това от своя страна може да оскъпи крайната цена на стоката.

Ето защо, такъв тип карти е може да е добре да използваш, когато отстъпката е наистина голяма и ще можеш да изплатиш цялата дължима сума в падежния период.

Как да използваш отговорно кредитните карти при покупка на мебели?

Ако решиш да използваш кредитна си карта за покупка на обзавеждане, най-важното правило е да я управляваш отговорно. За целта, спазвай съветите по-долу.

  1. Изплащай баланса си изцяло всеки месец. По този начин ще избегнеш натрупването на допълнителни лихви и такси.
  2. Определи бюджет за мебелите и се придържай към него, за да избегнеш прекомерни разходи.
  3. Следи покупките си, за да избегнеш надвишаване на кредитния си лимит.
  4. Сравни офертите за кредитни карти, за да намериш тази, която най-добре отговаря на нуждите ти и предлага най-ниски лихвени проценти и такси.
  5. Прочети дребния шрифт и се запознай подробно с условията на кредитната си карта, преди да направиш покупка.

Какви са другите възможности за финансиране на мебели?

Използването на кредитна карта за финансиране на мебели не е единствената налична възможност.

Ако прецениш, че това не е най-подходящият вариант, потърси потребителски или стокови кредити, например.

Важно е да сравниш наличните възможности и да избереш тази, която предлага най-изгодните условия и най-добре отговаря на твоите нужди и планове.

Използването на кредитна карта за обзавеждане на дома може да бъде добър избор, когато става въпрос за обмислени и по-малки покупки – закупуване на декорация или за вещи за организиране на дома.

Каквото и да избереш за нуждите и плановете си, не забравяй винаги да използваш кредитните продукти с отговорност. По този начин можеш да избегнеш прекомерни разходи, да подобриш кредитната си история и да се възползваш от други възможности на финансирането в бъдеще.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст