Разузнавач №1 заварил разграден двор при поемането на ДАР

Няма изисквания за предварително съгласуване, одобряване от чужди посолства и държави на назначението на председателя на Държавна агенция „Разузнаване“ (ДАР), това са суверенни национални решения, заяви при изслушването си в пленарната зала днес ръководителят на Държавна агенция “Разузнаване” (ДАР) Антоан Гечев.

Изслушването на ръководителите на спецслужбите е по искане на парламентарната група на “Възраждане” във връзка с изнесения миналия петък запис от бившия ПП-ец Радостин Василев.

Не мога да коментирам дали някой някъде, без мое знание, е съгласувал нещо, заяви Гечев. И добави, че не той е човекът, който може да каже доколко е законно и как се процедира в такива случаи. 

Дейността на ДАР е въз основа на няколко принципа, един от които е политическа неутралност, подчерта председателят на агенцията. В този аспект той подчерта, че ДАР не е нито на президента, нито на някоя политическа партия, а национална служба за сигурност, която извършва външно разузнаване.

“За назначаване на председателя й има посочени няколко предварителни изисквания – никъде в тях не е упоменато, че той, преди да бъде назначен, трябва да се съгласува, утвърждава, представя на чужди посолства, държави или международни организации”, подчерта Антоан Гечев. Той изтъкна, че такива изисквания нито формално, нито неформално не съществуват в регламентиращите документ на НАТО, ЕС, нито на друга международна организация, на която ДАР е член. “Взаимодействието с НАТО и ЕС, както и с други партньорски служби, се осъществява на различни от коментираните в публичното пространство принципи”, обясни председателят на разузнаването. 

Антоан Гечев заяви пред депутатите, че, когато е застанал начело преди две години, агенцията не е била добре ресурсно осигурена, и информационно-аналитичната работа е била разхвърляна в различни звена на ДАР, информацията е била навсякъде, а служителите в нея не са си говорили един с друг. По думите му международното сътрудничество е било разхвърляно също по нелогичен начин. “Разузнаването през 2021 г. се водеше само в работни дни, от 9:00 до 17.00 часа, в празнични и почивни дни в агенцията имаше охрана”, посочи настоящият й председател. “Въпреки изключително ограничените ресурси, през тези две години успяхме да напреднем много и ДАР е реформирана и структурирана”, увери Антоан Гечев.

Както е известно, кадърът на армията Антоан Гечев стана шеф на ДАР по предложение на служебното правителство на президента Румен Радев през 2021 година. Предшественикът му Атанас Атанасов бе уволнен, като смяната му бе трета по ред в специалните служби – сменен бе главният секретар на МВР Ивайло Иванов, а начело на ДАНС на мястото на Димитър Георгиев бе назначен Пламен Тончев. Смяната на Атанасов бе обявена от тогавашния говорител на служебното правителство Антон Кутев, според който Атанасова нарушил принципа на политическата неутралност и закона за ДАР. “Законът изисква премиерът, президентът и председателят на Народното събрание да получават еднакви доклади с разузнавателна информация. От президента Радев е спестявана разузнавателна информация”, обясни тогава мотивите за смяната Антон Кутев.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст