Турска и ливанска фирми искат активите на “Декатлон” в Русия

Откриване на Спортен магазин Декатлонспортни стоки

Турската FLO Retailing и ливанската Azadea Group преговарят за покупката на активите на френската верига Decathlon в Русия. Те могат да купуват магазини и да ги рестартират във франчайзинг модел. FLO Retailing преди това купи руския бизнес на веригата Reebok. Собственикът на Azadea Group, компанията Daher Group, преди това придоби руския бизнес на испанската Inditex (магазини Zara, Bershka, Pull & Bear).

Водят се преговори със семейство Мюлиер, което притежава холдинг, в който освен Decathlon влизат Leroy Merlin и Auchan. Според анализатори, ако сделката се осъществи, то ще е не по-рано от есента. Други експерти пъс коментират, че „франчайзополучателите на компанията от Близкия изток“ също са дошли да видят активите на Decathlon. Но не се уточнява кои са те. Твърди се, че FLO Retailing и Azadea Group обмислят два варианта за сделка: закупуване на цялата мрежа и рестартиране на магазините на франчайз модел или да направят същото, но със затваряне на няколко магазина.

Сумата на транзакцията не е известна. Според анализатори тя ще се движи в рамките между 3-4 милиарда рубли и 8-10 милиарда рубли.

Decathlon е най-големият световен производител и търговец на дребно на спортни стоки. Компанията спря работата на 57 магазина в Руската федерация през март 2022 г., обяснявайки това със санкциите, наложени от западните страни. Приходите на дружеството в Русия – Oktoblu LLC, възлизат на 15.3 милиарда рубли през 2022 г. срещу 28.5 милиарда рубли през 2021 година. В същото време то е на загуба от 7.6 милиарда рубли при печалба от 1.4 милиарда рубли година по-рано.

В портфолиото от имоти, според IBC Real Estate, има 26 обекта с площ над 150 хиляди квадратни метра, включително 25 хипермаркета и една складова база. Според неофициална информация, поддръжката на текущите активи е струвала на компанията около 1 милиард рубли след спиране на работа.

FLO Retailing управлява вериги за обувки Flo, Sport in Street и немската марка Reno. Тя разработва редица франчайзинг марки. През 2022 г. компанията закупи активи на Reebok в Русия и отвори магазини SneakerBox. Azadea Group развива повече от 40 международни марки, включително Decathlon, Adidas, Mango. Тя принадлежи на Daher Group, която през 2022 г. купи руските активи на Inditex – 240 магазина Zara, Bershka, Pull & Bear. На тяхно място се отвориха Ecru, Dub и Maag.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст