25 военни от Кейфор са ранени в сблъсъци с косовски сърби

кейфор косово сблъсъци

Сред тях 11 са италианци, премиерът Джорджа Мелони заяви, че осъжда възможно най-твърдо случилото се

Двадесет и пет военни от многонационалните сили на НАТО в Косово Кейфор (KFOR) са били ранени по време на сблъсъци в северната част на страната, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Там сръбски протестиращи настояват за оставката на етнически албански кметове. Новината за ранените военни съобщи Кейфор в изявление снощи.

Няколко военнослужещи от италианския и унгарския контингент на Кейфор са били мишена на непровокирани атаки и са били ранени, като раните им включват фрактури и изгаряния, дължащи се на експлозия на взривни устройства, се пояснява в изявлението. Атаките бяха определени от НАТО като неприемливи.

А по повод новината, че сред ранените има и италиански военни, италианският премиер Джорджа Мелони заяви, че осъжда възможно най-твърдо случилото се и нарече атаката срещу военните на НАТО абсолютно неприемлива и безотговорна. “Няма да толерираме нови атаки срещу Кейфор. От фундаментално значение е да се избегнат нови едностранни действия от страна на косовските власти и всички страни незабавно да направят стъпка назад, за да се намалят напреженията”, заяви Мелони.

Същевременно италианският външен министър Антонио Таяни съобщи, че сред ранените 25 военни от Кейфор 11 са италианци, от които трима са в сериозно състояние.

Вчера сърби в Косово влязоха в сблъсъци с полицията в община Звечан, на 45 км северно от столицата Прищина. В следобедните часове войниците на Кейфор призоваха сърбите да освободят пътя за два автомобила на специалните полицейски сили на Косово, припомня Асошиейтед прес. 

След това войниците е трябвало да използват сълзотворен газ и зашеметяващи гранати, за да защитят косовските полицаи в автомобилите и да разпръснат протестиращите, според свидетели и местни медии. Събралите се сърби отговорили, като хвърляли камъни и други твърди предмети.

Повредени са били и няколко автомобила на косовската полиция и един автомобил на журналисти. Снимки показват графити със сръбски националистически символи, изрисувани върху тях.

Насилието беше последният инцидент, след като през изминалата седмица напрежението се покачи, а Сърбия постави армията си в състояние на повишена готовност и изпрати повече войници на границата с Косово.

Руският външен министър Сергей Лавров определи ситуацията в Косово като “тревожна”, обвинявайки САЩ и НАТО, че претендират за доминиране в тази част на света. Голям “взрив” се задава в центъра на Европа, на самото място, където през 1999 г. НАТО извърши агресия срещу Югославия”, заяви той по време на пътуване в Найроби в Кения.

Косовската полиция и силите на НАТО Кейфор охраняват общинските сгради в четири общини в северната част на страната, където миналия месец се проведоха предсрочни избори. Гласуването беше до голяма степен бойкотирано от етническите сърби, които са мнозинство в тези райони. На кметските постове и в местните общински съвети тогава бяха избрани само представители на етническите албанци или на други по-малки малцинства.

Полицията съобщи, че сърбите са се събрали рано сутринта днес в района на три от общинските сгради – в Звечан, Лепосавич и Зубин Поток, но не и в Северна Митровица. В Звечан те са се опитали да влязат в сградата чрез насилие и сълзотворен газ. Ситуацията в града остава напрегната, се казва в изявление на полицията.

Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич разкритикува отношението на международната общност към събитията в Косово, като заяви, че Кейфор “не защитава народа, а узурпаторите”, визирайки очевидно новите кметове. “Но ние трябва да защитаваме мира. Мирът е всичко, което имаме”, каза тя.

Министърът на отбраната на Сърбия Милош Вучевич заяви, че сръбската армия приключва разполагането си след решението за повишаване на нивото на тревога. Вучевич, който заяви, че се надява на политическо решение, също така разкритикува Кейфор, като заяви, че позицията им “изглежда така, сякаш защитават полицията от невъоръжени хора”.

Кейфор увеличи присъствието си в четирите общини, включително и в Митровица, и  прикани всички страни да се въздържат от действия, които биха могли да предизвикат ескалация, като по-специално настоятелно призова “Белград и Прищина да се включат в диалога, воден от ЕС”. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст