Първите 50 медици завършиха курса за оказване на спешна помощ по въздуха

Атанас Пеканов и медици

На специална церемония във Военномедицинската академия връчиха удостоверенията на първите 50 лекари и медицински сестри, преминали успешно първия в България курс за оказване на спешна медицинска помощ по въздуха. Преминалите курса да бъдат изпратени на 5-дневно посещение в Центъра за спешна медицинска помощ в Италия, който е един от най-големите в Европа и където на място ще се запознаят с възможностите за оказване на спешна медицинска помощ по въздуха.

Служебният здравен министър Асен Меджидиев изтъкна, че след години на обсъждания от предходни правителства най-после се създава Център за спешна медицинска помощ по въздуха, с цел устойчиво решаване на въпроса за осигуряване на въздушен транспорт за нуждите на лица със спешни състояния, при които е наложително транспортиране във възможно най-кратки срокове на големи разстояния.

“Дългоочакваната система за спешна медицинска помощ с хеликоптери (HEMS), със своята способност за бързо достигане и достъп до пациенти в отдалечени и трудни условия, ще подобри революционно начина, по който реагираме на спешни медицински случаи в България. Днес правим значителна стъпка в ангажимента към българските граждани за подобряване на спешната медицинска помощ и спасяването на човешки животи”, заяви на церемонията служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов. Той припомни, че проектът за медицинска помощ по въздуха е бил една от първите мерки, които служебният кабинет е включил към Националния план за възстановяване и устойчивост през 2021 г.

“С огромна гордост и чест заставам пред вас, за да отбележа едно важно постижение в областта на спешната медицинска помощ. За мен е привилегия да поднеса най-сърдечните си поздравления на първите 50 парамедици, които успешно завършиха обучението си за работа с хеликоптери за спешна медицинска помощ в България. Благодаря ви за огромната отговорност, която поемате”, каза Пеканов. И определи събитието като значителна стъпка напред в ангажимента на нашата страна за подобряване на спешната медицинска помощ.

“Чрез комбинацията от специално-оборудвани медицински хеликоптери и висококвалифицирани медицински екипи, ние най-сетне ще можем да доставяме критично важна и навременна помощ за нуждаещите се, където и да са в страната. Днес ние приветстваме вашата готовност да се заемете с това благородно начинание. Имам пълната увереност, че ще оправдаете оказаното ви доверие и съм сигурен, че благодарение на вашите забележителни усилия HEMS ще се превърне в символ на надеждата и състраданието в България”, подчерта вицепремиерът.

Компонент „Здравеопазване“ от Плана за възстановяване и устойчивост има за цел повишаване на ефективността на националната здравна система и качеството на предоставените здравни услуги в България и включва инвестиции в здравния сектор на цялата територия, включително модернизиране на част от болниците и лечебните заведения за педиатрична, онкологична или психиатрична помощ. Освен спешната медицинска помощ по въздух, са предвидени мерки, свързани със създаване на амбулатории, така наречените строук центрове, както и мерки за справяне с недостига на здравни специалисти, включително с тяхното неравномерно географско разпределение.

В плана е заложена реформа, чрез която ще бъде създаден Национален фонд за насърчаване на по-балансирано разпределение на здравните специалисти на територията на страната, обърна специално внимание вицепремиерът. “Целта на Фонда най-общо е адресирането на структурните предизвикателства, свързани с недостига и неравномерното географско разпределение на здравните работници в страната. Предвижда допълнителен месечен доход за медицинските сестри и медицинските специалисти, работещи в отдалечени селища, като определя методиката за изчисляване на допълнителния месечен доход, който се изплаща от националния бюджет”, обясни Пеканов.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст