“Барселонагейт” подкара Валентин Златев към прокуратурата

Валентин Златев

Разследването “Барселонагейт”, за което се твърдеше че било “на трупчета”, върви под пълна пара. Както е известно, от прокуратурата миналата седмица увериха, че по случая се извършват експертизи и превод на различни документи. Делото очевидно се намира в нов етап, тъй като стана известно, че бившият шеф на „Лукойл” Валентин Златев е призован на разпит по „Барселонагейт”.

Той ще трябва да отговаря дали чрез него са осигурени парите за къщата в Испания, свързвана с Бойко Борисов. Малко след избухването на скандала къщата е продадена на местен бизнесмен, но основен акционер в дружеството продавач е служител на Валентин Златев.

Припомняме, че през юни 2020 г. в публичното пространство се появиха два записа с глас, който прилича силно на този на тогавашния премиер Бойко Борисов. Единият разговор вероятно е с бизнесмена Валентин Златев, наречен “Валентин Василевич” (бащиното име на Златев е Василев). Двамата се уговарят за среща, защото Борисов иска да знае наистина ли подкрепя “Корнела и Радев”, както “навсякъде приказват”.

Известно е, че Борисов и Златев често цакат белот и са в добри отношения. Дотолкова добри, че през септември 2020 г. съпредседателя на “Демократична България” Христо Иванов пусна видео в социалните мрежи, в което запита премиера Борисов дали има обща тайна за милиарди левове с бившия шеф на “ЛУКойл-България” Валентин Златев. Клипът бе заснет пред новооткрития хотел в София “Хаят”, който според Иванов бил свързан с туристическия бизнес на Златев.

“По-интересният въпрос е как всъщност е финансирано цялото това богатство и няма как да не направим връзката с дългогодишните въпроси за това дали “ЛУКойл” са плащали всички данъци, свързани с дейността си в България по импорт на суров петрол, неговата обработка и продажбата му от веригата бензиностанции”, попита тогава Христо Иванов, който днес е радетел на ротационното правителство между ГЕРБ и ПП-ДБ.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст