ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

И това доживяхме: Борисов да се въздигне до жертва на задкулисието

Бойко Борисов градска Прокуратура

Ако САЩ е страната на неограничените възможности, в която всеки искащ и можещ е потенциален милионер, България е страната на неограничените чудатости, които често граничат с фантастиката. Например – видни демократи от години настояват Бойко Борисов да бъде разследван и вкаран в затвора. Днес обаче, когато той кацна на мушката на главния прокурор, те взеха да късат ризи и с голи гърди да го бранят като свещена крава. За никого не е тайна, че моментът е избран съвсем умишлено – седмицата за съставяне на редовно правителство с втория мандат. Защо ли обаче си мисля, че то може да се случи и без него?

От три години т. нар. разследване „Барселонагейт“ хваща прах из разни прокурорски чекмеджета, но явно дойде моментът, когато Гешев реши да събере кураж и да покаже на бившия си „съюзник“, че няма да се отърве толкова лесно от него. Във вторник Софийската градска прокуратура съобщи, че е предложила на началника си Иван Гешев да поиска депутатския имунитет на бившия премиер Бойко Борисов. Поводът са

събрани данни за пране на пари,

заради които лидерът на ГЕРБ трябва да бъде разследван. Изведнъж историята с къщата в Барселона, в която живееше бившата манекенка Борислава Йовчева, придоби степен на неотложност. През тези три години Борисов нямаше имунитет, но и на никой не му хрумваше да го преследва.

Политическите сили в парламента, които нямат шанс да се доредят до места в бъдещото управление, вкупом призоваха Борисов да се откаже от депутатския си имунитет. Той обаче демонстративно отказа, защото тази акция

трябвало да провали съставянето на редовно правителство.

БСП и “Има такъв народ” обявиха, че ако казусът стигне до пленарната зала, те ще гласуват в полза на Иван Гешев.

Коалицията “Продължаваме промяната – Демократична България” също обвърза случилото с опит да се провали бъдещото правителство. Номинираният за премиер Николай Денков дори иронично коментира, че „в последните дни прокуратурата е свършила повече работа, отколкото през последната година“.

Най-комичното е, че един от най-големите критици на Борисов – ген. Атанас Атанасов, твърдо се обяви срещу свалянето на имунитета му.

„Това е целенасочена атака за натиск срещу Борисов, която цели да провали втория мандат за съставяне на правителство. Борисов нека да си се бори, да си се защитава. Но тази седмица, в която трябва да се реализира вторият мандат, сега ли е моментът да му искат имунитета?  Ако нямаше имунитет, още вчера щяха да го арестуват. Само да се нагнети напрежение”, коментира Атанасов и обвини президента Румен Радев, че

работи координирано с главния прокурор Иван Гешев,

само и само да няма правителство.

От тези изказвания не става ясно защо е невъзможно да се формира правителство без Борисов и какъв е проблема той да си го даде доброволно. Нали, ако е невинен, няма от какво да се притеснява и – минавайки през стъргата на досъдебното производство – ще се сдобие с прекрасен шанс да сложи край на задкулисното изнудване?

Явно обаче в ГЕРБ не обмислят подобна възможност, защото миналата седмица, когато Софийската градска прокуратура поиска свалянето на имунитета на депутата им Делян Добрев, те призоваха останалите политически сили

да не подкрепят свалянето на нито един депутатски имунитет,

защото целта е разбиване на парламентарното мнозинство и провал на съдебна реформа.

Това, меко казано, е доста странна логическа конструкция, преценете сами: за да има съдебната реформа, заподозрените в престъпления не трябва да бъдат разследвани. И каква ще е тази реформа, ако бъде узаконена по този порочен начин? И кой точно ще се възползва от нейните екстри?

Още по-странно е, че  Кирил Петков препоръча на всеки депутат да си дава сам имунитета. Добре, но след като и тримата – Бойко Борисов, Радостин Василев и Делян Добрев не искат и да чуят за подобно нещо?

Може би е дошло времето, в което да стане ясно, че корупцията и другите нарушения на закона са поименни и всеки трябва сам да си носи отговорността и последствията.

Свалянето на два-три депутатски имунитета по никакъв начин не би трябвало да пречи за съставянето на редовно правителство на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Но, ако единственото условие да има такова правителство е всички вкупом да си затваряме очите, дали си струва да рискуваме с подобен експеримент?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст