Протестиращи пред парламента искат ПП-ДБ да върнат мандата неизпълнен

Представители на различни организации – Коалиция “Вън от ЕС и НАТО”, ПП “МИР” и “Брод”, протестират пред парламента с искане вторият мандат за съставяне на правителство да бъде върнат неизпълнен. Събитието беше обявено в социалните като “протест за суверенитет и законност в България”.

Припомняме, че на 29 май държавният глава Румен Радев връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство на канидата за министър-председател на “Продължаваме промяната-Демократична България” акад. Николай Денков.

Радев обаче не скри нежеланието си да им даде мандата след изтеклите записи от Националния съвет на ПП.

“Като президент и върховен главнокомандващ съм пряко ангажиран с националната сигурност и призван да браня българската държава. Точно заради това е нецелесъобразно от моя страна да ви връча мандат и да поверя съдбините на България в ръцете на лидерите на вашата партия след изтеклите записи и последвалите публични самопризнания, заради торпилирането на българския суверенитет, наклеветяването и планираната чистка в службите и държавната администрация, заявката за вмешателство в изборите чрез МВР и дискредитиране на лидери на европейски институции и името на България. Но по силата на Конституцията съм длъжен да връча тази проучвателен мандат”, заяви президентът. Преди това обаче изрази личното си уважение към Денков, познавайки го в качеството му на служебен министър и добави, че разбира деликатността на ситуацията.

Президентът призова ПП-ДБ да “преосмислят изцяло целесъобразността от оползотворяването на този мандат, който вече дискредитиран”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст