ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Българските социалисти не подкрепиха решението на ЕП за муниции за Украйна

петър витанов

Евродепутатът от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Иво Христов гласува “против” проектозакона за увеличаване на производството на муниции и ракети в ЕС и ускоряването на изпращането им за Украйна. Останалите български евродепутати от групата се въздържаха. Проектозаконът бе приет с голямо мнозинство днес.

Пред БНР евродепутатът Петър Витанов заяви, че подкрепя проектозакона в частта му за увеличаване на отбранителните способности на ЕС и мотивира позицията си така:

“Добре е да има средства, които стимулират отбранителните способности на ЕС. Защото това е стъпка към еманципацията на ЕС, към развитие на един сектор, който е важен за България – например в българския военно-промишлен комплекс работят 50 000 души”.

Евродепутатът обаче е против заводите в ЕС да работят за украинския фронт.

“Не казвам, че на Украйна не трябва да се помага. Напротив. Ясно е кой е жертвата и кой е агресорът. Но смятам, че ЕС трябва да положи повече усилия в търсене на мирни инициативи”, посочи Витанов.

Петър Витанов каза още, че трябва да се търси политическо решение на конфликта Русия – Украйна и че ЕС не трябва да се превръща в параван на НАТО.

Всички български евродепутати от останалите политически групи подкрепиха законопроекта. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст