ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Гешев поиска отлагане на заседанието на ВСС за оставката му

Иван Гешев

Главният прокурор Иван Гешев чрез адвоката си Радостина Томова поиска отлагане на заседанието на пленума на Висшия съдебен съвет, на което трябва да се обсъди първото искане за неговото отстраняване от поста. Това се наложи, тъй като Гешев е командировка в Бургас на международна конференция, която е планирана отдавна. Втората причина за искането е, че самата Томова внезапно се е разболяла и не може да присъства. 

В случай, че не бъде отложено обсъждането, пише Томова в искането, настояваме производството да бъде спряно заради искането на главния прокурор, внесено в понеделник в Конституционния съд, с което той иска да бъде казано дали може Висш съдебен съвет с изтекъл мандат да се занимава с кадрови въпроси, включително и с освобождаването и назначаването на тримата големи в съдебната система.

Стана ясно, че по повод искането, което е свързано с твърдения, че главният прокурор се е намесил в разследването на взрива до автомобила му на 1 май,  междувременно са внесени допълнителни искания както от Гешев, така и от хората, които застанаха зад това искане. Както е известно, това са шестима членове на прокурорската колегия.

Какво ще решат съдебните кадровици и дали да се произнесат поне по исканията, ще стане ясно малко по-късно.

Гешев изпрати своето становище и по второто искане, което внесоха с четирима от гореспоменатите шестима съдебни кадровици. То беше свързано с изявления на Иван Гешев на 15 май, в което говори за това, че трябва да бъде изринат политическия боклук. В своето становище главният прокурор подчертава, че то е недопустимо, защото в момента ВСС е изтекъл мандат. Освен това според Гешев фразата “политически боклук” е събирателно съществително, без каквато и да е конкретика или пък нарицателно, което широко се употребява в ежедневието не само у нас. 

ВСС отхвърли с 14 на 5 гласа искането за отлагане на заседанието. В момента съветът обсъжда второто искане на Гешев, а именно на основание чл. 54, ал. 1, т. 5 от АПК производството да се спре поради внесеното искане в Конституционния съд за тълкуване на текста от основния закон, отнасящ се до мандата на ВСС.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст