ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

В Молдова Радев разговаря с Рюте, Сунак и Мецола

Румен Радев разговаря с Марк Рюте (в центъра) и Олаф Шолц(вдясно) - юни 2023 г., Молдова

В близките дни ще влязат в сила наскоро приетите законови промени, които създават механизъм за разследване на главния прокурор. Очакваме тази решителна крачка в напредъка на съдебната реформа в България да промени позицията на Нидерландия за приемането ни в Шенген. Това е заявил президентът Румен Радев, който днес в Молдова разговаря с министър-председателя на Нидерландия Марк Рюте, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Българският президент е изразил очакване, че поправките в Наказателно-процесуалния кодекс ще бъдат отразени положително в годишния доклад на Европейската комисия за върховенството на закона, който се очаква да бъде публикуван в началото на юли. Румен Радев е изразил надежда, че със законовите промени България е успяла да отговори на опасенията на Нидерландия, и е припомнил, че Европейската комисия и Европейския парламент многократно са заявявали готовността на България да се присъедини към Шенген. Наред с това проверките в България и Румъния, организирани от Европейската комисия миналата година, заключиха, че страната ни продължава да отговаря на условията за пълноправно членство.

Румен Радев напомни, че всички държави членки на ЕС, с изключение на две, сред които и Нидерландия, подкрепят приемането на страната ни в Шенген през октомври 2023 година.

Последващо задълбочаване на двустранното сътрудничество по линия на борбата с нелегалната миграция и съпътстващата организирана престъпност са обсъдили на среща днес президентът Румен Радев и британския премиер Риши Сунак. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Разговорът е проведен в рамките на срещата на върха на Европейската политическа общност, която събра днес в Молдова лидери от цяла Европа. Румен Радев е посочил, че днешната европейска среща на високо ниво е с важни последици за бъдещето на континента, особено за България. 

Румен Радев и Риши Сунак излязоха със съвместно изявление след разговора, което гласи, че двамата потвърдиха, че България и Великобритания ще продължат да работят за засилване на изграденото вече тясно сътрудничество за предотвратяване на организираната криминална дейност, свързана с нелегалната миграция, както и по отношение на престъпните мрежи и специализираното оборудване, използвано за улеснение на незаконния трафик. Двамата лидери потвърдиха необходимостта от солидарност, многонационални решения, както и съвместна работа за защита на европейските граници, информират още от прессекретариата на държавния глава.

По-рано днес в Молдова държавният глава е разговарял с председателката на ЕП Роберта Мецола.

Президентът Румен Радев проведе среща с председателя на Европейския парламент Роберта Мецола.  Радев представлява страната ни на срещата на върха на Европейската политическа общност (ЕПО). Във форума участват 47 държавни и правителствени ръководители, както и председателят на Европейския съвет, председателят на Европейската комисия и председателят на Европейския парламент. 

По време на разговора си с Роберта Мецола българският държавен глава е поставил въпроса за ключовата роля на ЕП за отстояване на европейските ценности и демокрацията при оценката на напредъка на Западните Балкани по европейския им път. Според Румен Радев са недопустими опитите за намеса за промяна на съдържанието на документи, изготвяни от европейски институции, включително и ЕП, от държави, които са кандидати за членство в ЕС.

Румен Радев изрази признателност за своевременната реакция и решителната подкрепа за българския евродепутат, на когото бе отказан достъп в Република Северна Македония в началото на май т.г. Президентът Радев подчерта, че този акт е в противоречие с европейските принципи и демонстрира неуважение към представител на институция на ЕС. Държавният глава заяви още, че това не е изолиран случай, в който РСМ погазва добросъседските отношения.

Като особено тревожно развитие на ситуацията в РСМ президентът открои публичните изявления на висши представители на държавата за изготвяни “черни списъци” за български граждани, включително политици, на които се отказва достъп до територията на РСМ. Този подход демонстрира непреодоляното наследство от тоталитарното минало и разкрива необходимостта от съществени реформи в страната за преодоляването му, посочи президентът Радев.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст