ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ЕС подготвя правила за представителите на чуждестранни интереси

вера йоурова юрова
Вера Йоурова

Новите правила ще бъдат различни от законите, въведени в Русия и подготвяни в Грузия, заяви Вера Йоурова

ЕС подготвя правила за дейността на представителите на чуждестранни интереси, съобщи днес заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова на заседание на Европейския парламент, предаде БТА.

Тя поясни, че новите правила ще бъдат различни от законите, въведени в Русия и подготвяни в Грузия. По нейните думи европейският подход не предвижда наказания, а цели осигураването на прозрачност. Юрова добави, че ще бъдат обхванати въпросите за прикритата външна намеса.

ЕС трябва да разполага със средствата да освети чуждестранното влияние, без да се засягат свободите на изразяване и на събиране, заяви тя. Йоурова поясни, че се предвижда дружествата и организациите, които работят в ЕС, представляват чуждестранни интереси и се опитват да повлияят на процесите по взимане на решения, да работят прозрачно. Така ще можем по-добре да наблюдаваме паричните потоци към ЕС от чужди държави, които може да целят да подкопаят политическия процес, отбеляза Йоурова .

По нейните думи новите мерки ще помогнат на гражданите да разберат кой стои зад това, което четат или слушат, и което влияе на политическата среда. Йоурова уточни, че дейността на чуждестранните представители няма да бъде забранявана или обявявана за престъпление.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст