ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Липсата на квалифицирани кадри и корупцията тревожат немските фирми

дуално обучение

Липсата на квалифицирани кадри и недоволство от промените и реформите по отношение на „правната сигурност“ и прозрачността на обществените поръчки“, са сред основните проблеми, които посочват в анкета за бизнес средата в България, компаниите от традиционната анкета от Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК). Членовете й в голямата си част са български предприятия, поддържащи търговско-икономически отношения с Германия, а също и германски инвеститори в България.

Резултатите от допитването бяха представени на пресконференция главния управител на камарата Митко Василев.

За пореден път най-голямо е недоволството на компаниите в борбата с корупцията и престъпността. Цели 84 на сто от анкетираните заявяват, че са много недоволни или недоволни и в тази област е необходимо да се положат много повече усилия.

На въпроса „Как оценявате настоящата икономическа обстановка в България?“ 17 на сто от анкетираните отговарят, че e добра, а 68 на сто я определят като задоволителна. Относно очакванията на компаниите за развитието на българската икономика през тази година спрямо 2021-а една четвърт от запитаните са на мнение, че ще се подобри, а 52 на сто споделят, че не очакват промяна.

За 37 на сто от участниците в анкетата актуалната ситуация в бранша им в сравнение с тази през миналата година е добра, а 45 на сто от тях смятат, че тя ще остане непроменена. Оптимистична е нагласата на близо половината от анкетираните спрямо настоящото икономическо развитие на своята компания. А 46 на сто от тях го оценяват като добро.

Традиционно се задава въпроса „Как ще се развият инвестиционните Ви разходи през тази година в сравнение с предходната?“ Общо 92 на сто от всички запитани посочват, че биха избрали отново да България като място за своите инвестиции (през 2022 г. 100% от анкетираните отговориха, че биха избрали отново България), а 44 на сто от тях определят България като атрактивно място за инвестиции.

Едва 14 на сто са доволни от качеството на академичното образование и само 15 на сто – от качеството на професионалното образование. „Наша обща цел е да развиваме България като модерно и перспективно място за работа, живот и бизнес. За целта е необходимо да бъде повишена привлекателността на дуалното образование, да се реформира висшето образование, да се модернизира трудовото законодателство и да се оптимизират административните процеси в България“, отбелязват от камарата.

От гледна точка на развитието на българската икономика едни от най-неотложните мерки са свързани преди всичко с осигуряването на квалифицирани специалисти за бизнеса. В тази област са необходими бързи решения и от страна на държавата, и от страна на компаниите, за да може България да се позиционира и развива като атрактивно място за правене на бизнес в бъдеще, категорични са от камарата. Във връзка с липсата на кадри в България Управителният съвет на ГБИТК реши Камарата да подготви и осъществи различни инициативи през 2023-2024 г., които да са посветени на фокусната темата: „Специалисти и таланти за благосъстояние и растеж“. На въпрос относно влиянието на недостига на квалифицирани кадри върху бизнеса 63 на сто от анкетираните посочват увеличаването на разходите за труд, а 45 на сто отговарят, че ще намалее производството и предлагането на услуги.

Тазгодишната анкета дава яснота и за мерките, които компаниите смятат да предприемат, за да смекчат последиците от недостига на квалифицирани кадри. Три четвърти от фирмите възнамеряват да разширят обхвата на вътрешнофирмените си обучения, над половината залагат на повишаване на дигитализацията и ще увеличат заплащането с над средното на пазара, и 49 на сто обмислят да засилят сътрудничеството си с образователни институции. Недостигът на квалифицирана работна ръка е посочен от компаниите и като един от най-големите рискове през следващите 12 месеца, следван от разходи за труд, цени на електроенергия и рамкови условия на икономическата политика.

Германия е търговски партньор №1 на България

и най-важният чуждестранен пазар за български продукти и услуги. По данни на Федералното министерство на икономиката и опазване на климата на Германия търговският стокообмен между България и Германия за миналата година възлиза на 12.08 млрд. евро, т.е. има повишение с 23.2 процента спрямо 2021 година.

Износът от България за Германия e за 6.68 млрд. евро. В обратната посока вносът на германски стоки у нас е на стойност 5.34 млрд. евро. С други думи, България отбелязва излишък от около 1.2 млрд. евро в двустранната търговия с Германия.

Актуалните данни относно търговията и инвестиции потвърждават положителните нагласи на инвеститорите и предприемачите спрямо България като бизнес дестинация. Анализирайки конкретните фактори на бизнес средата се налага изводът, че бизнесът очаква решителни действия по отношение цената на електроенергията, преодоляването недостига на квалифицирани кадри, повишаване качеството на образованието, увеличаване предвидимостта на  икономическа политика и справяне с корупцията.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст