ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Министър Велкова предлага вместо нов дълг, да се ползва Сребърния фонд

По време на днешното си заседание парламентарната комисия по бюджет и финанси прие две решения, с които даде зелена светлина на така нареченото удължаване на удължителния закон за бюджета.

Първо депутатите гласуваха да се определи допълнителен срок за събиране на приходи, за извършване на разходи и за предоставяне на трансфери, с които да се осигурят средства за бюджета и второ – те приеха законодателни промени, необходими за приемането на удължителния бюджет на Държавното обществено осигуряване и на Националната здравноосигурителна каса.

По време на заседанието присъства служебният министър на финансите Росица Велкова, която внесе допълнителни разяснения по удължителния закон. Тя обясни, че към момента имаме фискален резерв от 10.100 млрд. лева, като от него можем да ползваме около 2 млрд. лева за касови разплащания, а другите 8 млрд. лева са условно блокирани, тъй като представляват Сребърния фонд и европейски средства по различни програми.

Според Велкова няма логика към момента държавата да не ползва тези блокирани средства и да тегли заеми на дълговите пазари. От блокираните средства тя получава лихва от 2.5 процента, докато, ако тегли заем, лихвата ще е поне 5 процента. Тя бе категорична, че ще се наложи тегленето на нов дълг, като обясни, че още през януари 2023 г. служебното правителство е теглило заем, за да рефинансира падежи от минали години на ползвани външни заеми.

Финансовият министър обърна внимание, че в момента сме на дефицит от 1.2 млрд. лева и за него също трябва да се тегли заем, ако не се вземе решение за вдигане на данъците в годишния закон за бюджета за 2023 година.

“Източниците за финансиране на дефицита са или увеличаване на приходите, или теглене на заеми”, подчерта Велкова. Тя добави, че за да няма опасения, че с ползването на пари от Сребърния фонд ще се застраши изплащането на пенсиите, в удължителния закон ще се запише, че има един неснижаем остатък на фискалния резерв от 3.7 млрд. лева.

Депутатът от „БСП за България“ Румен Генчев разкритикува служебния министър Росица Велкова, че една от причините да се стигне до необходимостта да се теглят заеми, е фактът, че от служебния кабинет са отказали да внесат в Народното събрание проект за актуализация на бюджета за 2023 година.

Освен това Румен Гечев бе категоричен, че от „БСП за България“ няма да подкрепят никакви идеи да се взимат пари от Сребърния фонд, тъй като това му напомня случай от преди години, когато бивш финансов министър използвал милиард и нещо от Здравния фонд, а после, въпреки обещанията си, не ги възстановил.

Той настоя Министерството на финансите да предостави разчети с точност до стотинка – на двата алтернативни варианта, така че ясно да се види разликата – и при използването на парите от Сребърния фонд, и при тегленето на заеми.

“Не бих се съгласил заради 2.5% годишна разлика, да излагаме на риск Сребърния фонд. Ние не се намираме в Трета световна война и не преживяваме някакво страшно природно бедствие”, категоричен бе проф. Румен Гечев.

Той допусна, че вероятно ще има колеги – народни представители, които ще предпочетат вместо да се тегли дълг, да се посегне на Сребърния фонд – уж за малко, но той ще настоява те да си понесат политическата отговорност.

Министър Велкова обясни, че към момента няма лимит за нов дълг за финансиране на дефицита и че от Министерството на финансите ще направят всички разчети, поискани от Румен Гечев.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст