ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Радев отива в Молдова на срещата на Европейската политическа общност

Президентство  Румен Радев прие на работна среща представители на институциите

В общността освен 27-те страни от ЕС участват Украйна, Швейцария, Турция, Великобритания, Молдова, Сърбия, Азербайджан

Държавният глава Румен Радев ще представлява България във Втората среща на върха на Европейската политическа общност (ЕПО), която ще се състои в Молдова днес, съобщиха от прессекретариата на президента.

В рамките на форума българският държавен глава ще участва в тематична кръгла маса по енергетика. Участниците от 20 държави ще дискутират теми, свързани с повишаване на енергийната сигурност, инфраструктурата, свързаността. Предвижда се президентът да проведе и двустранни срещи с лидери от редица европейски държави.

За участие в Срещата на върха са поканени 47 държавни и правителствени ръководители, както и председателите на Европейския съвет, на Европейската комисия и на Европейския парламент. Домакин на събитието е молдовският президент Мая Санду, която ще посрещне ръководителите на делегации, посочват още от прессекретариата на президента.

Европейската политическа общност

Учредителната среща на високо равнище на ЕПО с участието на 27-те страни от Европейския съюз и още 17 европейски държави, сред които Украйна, Швейцария, Турция, Великобритания, Молдова, Сърбия, Азербайджан, е проведена на 6 октомври 2022 г. в Прага (Чехия), припомня БТА.

Русия и Беларус са единствените европейски държави, които заради войната в Украйна не са поканени. Инициативата за ЕПО е на президента на Франция Еманюел Макрон. ЕПО трябва да насърчи диалога и постигането на общи цели от европейските страни. Форумът е платформа за диалог, на който европейските лидери обсъждат решения на най-неотложните проблеми на Европа, като сигурността, стабилността и енергийната устойчивост с цел разширяване на сътрудничеството между ЕС, Западните Балкани, Великобритания и кавказките държави. Идеята е срещите да се организират един или два пъти годишно.

“Целта е да имаме общоевропейско послание за единство, за изграждане на нашата Европа, послание към всички европейци независимо дали са членове на ЕС или не, за създаване на стратегическа близост. Целта е да имаме еднакъв прочит на ситуацията, която засяга нашата Европа, както и обща стратегия, която до този момент не съществуваше заради разделенията ни. И се надявам да излезем с общи проекти”, заявява френският президент Еманюел Макрон на учредителната среща.

В Прага миналата година България е представена от президента Румен Радев, който се включва в обсъжданията на тема енергетика. На срещата Радев заявява, че Европа трябва да работи по-активно за енергийната, транспортната и дигиталната си свързаност, а България още по-добре да се възползва от географското си положение като страна, която свързва Азия и Африка с Европа. На форума той обсъжда идеята газопреносните системни оператори на България, Словакия, Унгария, Румъния да пренасят договорените допълнителни количества природен газ от Азербайджан за Европа.

ЕПО 2023

Европа организира среща на върха, за да предупреди Москва, че Молдова не е сама, сочи анализ на агенция Франс прес.

Президентът на Молдова Мая Санду заяви вчера, че срещата на върха на ЕПО е послание на Европа за ангажираността ѝ с мира и осъждане на руското инвазия в Украйна.

Молдова е разделена от отцепнически регион, окупиран от руски “миротворци”, а нейната политика е подкопана от корупция и чужди провокатори. Тя изостава от своите съседи на запад и на север в стремежа си да се присъедини към европейския проект, но повишеното внимание, което западните държави обръщат на региона след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, разклати политическата картина, предава Франс прес.

На срещата може да присъства и президентът Володимир Зеленски, посетил наскоро срещите на върха на Арабската лига в Саудитска Арабия и на Г-7 в Япония, въпреки че плановете за пътуване на украинския лидер никога не се разкриват предварително.

На срещата на върха на ЕПО на европейските лидери ще бъдат сервирани най-добрите ястия от молдовската национална кухня , предаде молдовската новинарска агенция МОЛДПРЕС.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст