ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Сигнали за некоректни TВ оператори обединяват СЕМ, ПРОФОН, Музикаутор

От началото на годината в СЕМ са получени близо 20 сигнала за различни телевизионни оператори, които неправомерно използват музикални произведения.

Предвид обществената значимост на авторските и сродните права, Съветът за
електронни медии, в рамките на своите законови правомощия, е предприел необходимите
действия и проверки по тези сигнали, посочват членовете на СЕМ, като подчертават необходимостта от сътрудничество с други организации.
Ето защо представителите на МУЗИКАУТОР, ПРОФОН и СЕМ се обединяват около позицията, че ще предприемат всички законови действия за обезпечаване на правомерното използване на
музикалното съдържание в радио- и телевизионните програми.

Трите организации обединяват сили за увеличаване на контрола по отношение на правомерното използване на музикално съдържание от доставчиците на медийни услуги. Това е станало ясно след среща между представителите на трите организации, провела се в началото на седмицата.
От СЕМ ще продължат търсенето на по-ефективни методи за защита на авторските и сродни права, както в производството по лицензиране или регистриране, така и при упражняване на надзор върху дейността на доставчиците, а МУЗИКАУТОР и ПРОФОН ще сътрудничат на регулатора.
Съгласно Закона за авторското право и сродните му права използването на музика изисква
предварително разрешение от правоносителите или от организациите, които ги представляват
и управляват авторските и сродните им права.

От друга страна лицата, които кандидатстват за лицензия или регистрация от СЕМ, следва да представят доказателства за уредени права за музикалното съдържание в програмите си в съответствие с изискванията на Закона за радиото и телевизията както при самото кандидатстване, така и впоследствие – при поискване.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст