ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Фондация УниКредит подкрепя с половин милион евро образователни проекти в България и Румъния

УниКредит Булбанк спечели награда за най-добра банка за частно банкиране в България

Първата инициатива Call for Education ще финансира напълно 4 проекта в двете съседни държави

Известни са проектите, които ще бъдат подкрепени от Фондация УниКредит, в рамките на първото издание на „Call for Education – България и Румъния“. Инициативата се осъществява от Фондация УниКредит в сътрудничество с УниКредит Булбанк и УниКредит Банк Румъния. Целта ѝ е да подкрепи проекти в двете страни, насочени към справяне с неравнопоставеността в образованието. Проектите трябва да са предложени и да се реализират от организации с нестопанска цел.

Сред повече от 100 получени кандидатури, 4 проекта  ще получат подкрепа в общ размер от 500 000 евро. Мисията на Фондация УниКредит е да отключи потенциала на следващите поколения в Европа като подпомогне предоставянето на равни възможности за образование. С тази инициатива фондацията ангажира местните банки от групата на УниКредит в намирането и подкрепата на проекти, посветени на преодоляването на неравнопоставеността в образованието в България и Румъния, на организации с нестопанска цел в полза на ученици в начална, прогимназиална и гимназиална възраст, с основни акценти:

  • Справяне с преждевременното напускане на училище;
  • Продължаване на образованието в университет;
  • Придобиване на нужните умения за навлизане на пазара на труда;

По време на инициативата местните банки на групата избраха и споделиха с Фондация УниКредит селектиран списък с до пет значими социални проекта, отговарящи на критериите за всяка страна. Специална комисия, назначена от Фондация УниКредит, избра печелившите инициативи в двете страни.

Според най-новата Програма на ОИСР за международно оценяване на учениците (PISA), която измерва способността на 15-годишните да използват своите знания и умения по четене, математика и природни науки, за да се справят с предизвикателствата в реалния живот, приблизително един на всеки пет 15-годишни в ЕС не отговаря на стандартите за ниво клас по тези предмети, което не им позволява да разгърнат пълния си потенциал. 

Силвия Капелини, генерален директор на Фондация УниКредит, коментира: „Студентите в България и Румъния не са изключение от тази тенденция. Ранното отпадане от училище и невъзможността да се придобият адекватни умения за продължаване на университетското образование или за навлизане на пазара на труда са широко застъпен проблем в повечето страни, в които групата оперира. Тази инициатива е доказателство за силната ни ангажираност с преодоляването на образователните неравенства и подкрепа за младите хора да продължат обучението си, като им осигуряваме възможност за образование и развитие, така че никой да не бъде изоставен“.

Теодора Петкова, директор за  Източна Европа на УниКредит, коментира: “Образованието дава сила на децата да преодоляват предизвикателствата, насърчава креативността им, критичното мислене и уменията им за решаване на проблеми. То изгражда емпатия, толерантност и уважение и формира децата като личности, които са готови да допринасят за обществото. Като даваме приоритет на образованието чрез мисията на Фондация УниКредит, инвестираме в благополучието на децата и им помагаме да станат устойчиви, реализирани личности, които могат да създадат по-добър свят за всички. Дълбоко благодарна съм на всички организации, които представиха своите проекти в  Call for Education – България и Румъния. В тези организации виждам  наши благородни съюзници в общата ни цел да допринесем за мирно, предприемчиво и проспериращо бъдеще на Европа.“   

Вдъхновени от мисията на Фондация УниКредит да подкрепяме и да създаваме възможности за растеж и за най-уязвимите, сме щастливи, че два, толкова значими проекта за обществото ни, ще бъдат подпомогнати с инициативата Call for Education – България и Румъния. Вярваме, че заедно ще помогнем на много деца да получат по-добър шанс за бъдеще, равни възможности за отлично образование и личностна реализация“, добавя Цветанка Минчева, главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк

С тази инициатива Фондация УниКредит продължава основния си ангажимент за справяне с неравнопоставеността при образованието в страните, в които оперира. Надграждайки финансовата подкрепа в размер на 500 000 евро за организации с нестопанска цел в Италия през месец март тази година, общият принос за каузата, само за началото на 2023 година, е в размер на 1 милион евро.  

Печелившите проекти в България:

  • Сдружение „Образование без раници“ с проекта „По-успешни по математика с Кан Академия в прогимназия“
  • Младежка фондация “Арете”- България с проекта „Uni Youth – Насърчаване на възможности за високи постижения в образованието на ученици от ромски произход“
Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст