ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Асен Василев няма да е вицепремиер, съобщиха от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС

Асен Василев Министерство на финансите

Минути след обявяването на  персоналния състав на кабинета с втори мандат стана ясна първата промяна. Асен Василев няма да е вицепремиер, съобщиха от двете формации (ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС).

За целта ще бъде променен устройственият правилник на Министерски съвет, който предвижда пост заместник министър-председател по европейските фондове. Ресорът ще бъде прехвърлен към Министерство на финансите и така Асен Василев ще бъде само министър на финансите и на еврофондовете.

Има съгласие от страна на ГЕРБ за тази промяна.

По-рано при оповестяването на персоналния състав на кабинета беше съобщено, че Асен Василев не само че остава като финансов министър, но ще бъде и вицепремиер. След като бе лансирана идеята за ротациите в кабинета Денков и Габриел заявиха, че ще има само един вицепремиер – първо Габриел, а след това Денков.

В понеделник, в 11 ч. ще върнем папката с изпълнен мандат на президента. Това заяви акад. Николай Денков. Номинираният за премиер на правителство с втория мандат акад. Николай Денков (от ПП-ДБ) и номинираната за вицепремиер Мария Габриел (от ГЕРБ-СДС) представиха проекта за редовно правителство.

“Новината от вчера е, че имаме състав на кабинет. Новината от днес е, че проведохме разговори за това как трябва да осигурим мнозинство за конституционната реформа, днес разговаряхме за това”, посочи още кандидатът за премиер с втория мандат от ПП-ДБ.

“Само с промени в законите няма да бъде завършен целият процес, затова беше необходимо дали можем да осигурим 160 депутата за конституционна реформа”, отбеляза Денков.

“Имаме мнозинство за конституционна реформа”, заяви Мария Габриел.

По-рано днес Денков отбеляза, че от състава на проектокабинета са отпаднали партийните фигури, които са заменени от хора с експертен профил. Той добави, че съставът на проекта за редовно правителство с втория мандат е консенсусен и подбран така, че да получи по-широка подкрепа в парламента.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст