ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Аукционна къща “Сотбис” купи сграда в центъра на Ню Йорк за 100 млн. щ.д.

Аукционната къща Sotheby’s съобщи, че е закупила сграда от 1966 г. на архитекта Марсел Бройер на „Медисън Авеню“ от Музея на американското изкуство „Уитни“ и ще премести централата си там през 2025 година. За това пише New York Times.

Покупната цена на сградата на Бройер не беше разкрита, но двамата участници в сделката посочиха сума от около 100 милиона долара.

„Тъжно е. Познавам всеки квадратен инч от тази сграда и я смятам за едно от най-великите произведения на изкуството. Това е шедьовър на съвременната архитектура“, казва Адам Д. Вайнберг, директор на музея „Уитни“.

Чарлз Ф. Стюарт, главен изпълнителен директор на Sotheby’s, нарече сградата на Бройер „възможност веднъж в живота“, която не трябва да се пропуска. „Местоположението на сградата не може да бъде по-идеално за нашата клиентска база за разглеждане на изкуство, участие в продажби и срещи с професионалисти“, отбелязва той.

Аукционната къща ще наеме архитект, който да преработи интериора и да създаде зона за продажби в пететажната сграда, но обещава да я запази непокътната.

Музеят на американското изкуство „Уитни“, известен неофициално като „Уитни“, е музей на изкуствата, който в момента се намира в кварталите „Митпакинг“ и „Уест Вилидж“ на Манхатън в Ню Йорк. Институцията първоначално е основана през 1930 г. от Гертруд Вандербилт Уитни (1875-1942 г.), богата и известна американска светска личност, скулптор и покровител на изкуството, на която е кръстена.

Музеят се премести на сегашното си място едва през 2015 година. The Whitney се фокусира върху американското изкуство от ХХ-ти и XXI-ви век. Неговата постоянна колекция, обхващаща края на XIX век до наши дни, включва повече от 25 000 картини, скулптури, рисунки, щампи, снимки, филми, видеоклипове и артефакти от нови медии от повече от 3500 художници.

Музеят поставя особен акцент върху излагането на работите на живи художници, както и върху поддържането на обширна постоянна колекция от важни произведения от първата половина на миналия век. Музеят отдавна са място за по-млади и по-малко известни художници, чиито картини са изложени там.

От 1966 г. до 2014 г. Whitney се намираше на Madison Avenue в Манхатън в сграда, проектирана от Марсел Бройер и Хамилтън П. Смит. Музеят затвори през октомври 2014 г., за да се премести в сегашната си сграда, проектирана от Ренцо Пиано на улица Gansevoort 99 и открита на 1 май 2015 година.

През 2022 г. Whitney беше 67-ият най-посещаван музей на изкуството в света и десетият най-посещаваният музей на изкуството в Съединените щати.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст