ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Диян Стаматов за спешните приоритети в образованието

диян стаматов

„През последните 12 месеца се намираме в образователен застой, който силно се надявам скоро да приключи. Служебните правителства не са добро, включително и за образованието“, каза по темата Диян Стаматов – директор на 119. СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ и председател на Съюза на ръководителите в системата на народната просвета в България.

По думите му, предложеният за министър проф. Галин Цоков се свързва от гилдията смного позитивни очаквания. Участвал е в подготовката на много образователни ръководители, познава иновациите в тази област, участват е в подготовката на Закона за средното образование, така че е наясно какво трябва да се направи.

По мнението на Стаматов най-спешните стъпки за от новия управленски екип в образованието са три:

  • Актуализация на бюджета в средното образование, повишаване на средствата за учениците, в това число и за издръжка във всички сектори на средното образование. Възнаграждението на преподавателите трябва да се повиши „мигновено с най-малко 30%“.
  • Прочит на набелязаните недостатъци в действащото българско законодателство сферата на образованието, намаляване на тежестта на административните документи
  • Бърза и смела актуализация на учебните програми, планове според очакванията на днешния ученик. Те са коренно различни от онова, което е било преди 2016 г.

„Според мен те трябва да бъдат много адекватни на днешното време, много рационални, много практични.  На учениците им е трудна математиката, граматиката, асоциативните връзки между отделните предмети. Ето върху тази плоскост трябва да се работи изключително практично”, коментира Стаматов.

“Този министър, който успее да премахне излишната бумащина и да даде свобода на учителя, за да може да си работи спокойно с учениците, би бил много успешен“, подчерта Диян Стаматов.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст