ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Европейските регулатори са разтревожени от фалшиви данни за зелени инвестиции

Регулаторните органи на Европейския съюз са открили доказателства за подаване на фалшиви данни за “зелените инвестиции” на финансовата система (greenwashing) – поредното доказателство за надценяване на климатичните ангажименти на банки, мениджъри на активи и застрахователи. Констатирано е “явно увеличение” на риска кредитори от ЕС и други финансови институции да подават невярна информация за усилията си за устойчиво финансиране, посочва Европейският банков орган (ЕБО). Конкретен проблем е, че банки и инвеститори разгласяват подкрепата си за инициативи като чиста енергия, но пропускат да кажат, че финансират също и проекти, свързани с изкопаеми горива, обезлесяване и нарушаване на човешките права, твърди ЕБО. Една банка е описала инвестициите си в аерогара като “щадящи околната среда”, пише регулаторът. Друга пък определя финансирането на компания, строяща петролопровод в шистови полета въпреки протестите на местното население като “свързано с устойчивостта”.

Потребителите са подвеждани и от въглеродния отпечатък на индивидуалните портфейли. Предупреждението идва след като активисти заведоха дело във френски съд срещу “БНП Париба”, че кредитира петролни и газови проекти и същевременно прокламира подкрепата си за по-чисти енергийни източници.

Базови доставчици на финансови услуги, мениджъри на активи и инвестиционни консултанти също попадат под наблюдението на регулаторите. “Игнориране на данни, пропуски, неясноти, необосновани твърдения (включително и преувеличения), подвеждаща употреба на терминологията “екологично, социално и корпоративно управление” (ESG) са сред най-разпространените подвеждащи белези”, посочва Европейската комисията за ценни книжа и пазари”. От своя страна, Европейският орган за персонално пенсионно осигуряване и застраховане предупреждава, че неверните твърдения за устойчивото финансиране имат “значително влияние” върху потребителите на застрахователни и пенсионни продукти.

Надзорниците на банките, фондовите борси и застрахователите от ЕС са отговорили на искане на Европейската комисия да идентифицират областите, в които явлението greenwashing е особено разпространено. Регулаторите трябва също да докладват в рамките на годината как биха могли да се разширят правомощията им за преследване на тези опасения.

ЕС се опитва от години да осветли бума във фондовете, облигациите и други финансови продукти, определени като “Зелени”, и да ограничи преувеличените пазарни изявления за климатичните ангажименти на компаниите. Законодателите на блока подкрепиха на 1 юни директива, която обвързва заплащането на изпълнителните директори с усилията на фирмите да следят за нарушения на човешките права и на околната среда в техните вериги за доставки, въпреки твърденията на активистите, че приложението му за финансовите институции остава неясно.

С незначително мнозинство в Европарламента законодателите гласуваха в полза на предложението “значителна част” от заплащането на директорите да бъде обвързана с надзора за спазването на ESG, а плановете на климатичен преход да се направят задължителни за компаниите. Засега обаче не е ясно как ще бъде засегнат финансовия сектор.

Директивата е предложена за първи път от ЕК през миналата година, но бе оспорвана чрез различни правни процедури, като индустриални и политически играчи твърдяха, че тя натоварва излишно компаниите. В резултат обемът на информацията, която трябва да съобщават фирмите бе намален с една четвърт. Правилата за дю дилиджънс трябва да се договорят с 27-е члена на ЕС преди да станат закон и е много вероятно да се сблъскат и с други препятствия, най-вече да бъдат оспорени от консервативни законодатели.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст