ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Зелени проекти подобряват качеството на въздуха в общините

Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева  участва в церемонията по въвеждане в експлоатация на 8 нови тролейбуса по линии на столичния градски транспорт

общините продължават да развиват различни зелени проекти. Някои от тях са в областта на транспорт, други – за опазване на околната среда. За изпълнението им местната власт използва европейски средства по различни програми или кредити, допълнени със собствени средства. 

Строително-монтажните работи за изграждане на 

зарядните станции за новите електробуси, доставени по проект „Екологично чист транспорт за Варна“ 

по ОП „Околна среда“, започнаха, обявиха от общината на крайморския град. Проектът предвижда 60 станции. Батериите на автобусите ще могат да издържат около 300 километра. 

„Въпреки проблемите, вече сме на финала на този европейски проект, който защитихме по програма от изминалия програмен период. За съжаление, вече три години няма отворена нито една важна оперативна програма от новия програмен период, което не дава възможност на общините да привличат европейски средства”, отбелязва кметът Иван Портних. 

Реализирането на проекта, който се изпълнява в партньорство с „Градски транспорт“ ЕАД, ще допринесе за намаляване нивата на фини прахови частици и подобряване качеството на атмосферния въздух.

Всичките 60 електрически автобуси, от които 40 са тип „соло“, бяха доставени преди няколко месеца и след изграждането на зарядните станции ще бъдат пуснати в движение. 

До момента Община Варна е реализирала успешно още три проекта, свързани с обновяването на градския транспорт, в рамките на които бяха закупени 85 нови автобуса и 30 тролейбуса.

Община Дупница ще изтегли два кредита, за да завърши два обекта –

компостираща инсталация за преработка на отпадъци

и реновирането на сградата, където се помещава градският исторически музей, обявиха от местната власт. Мотивът за това решение на общинските  съветници е инфлацията и оскъпяването на изграждането на тези обекти.

Компостиращата инсталация за преработка на отпадъци е при бъдещото депо край село Джерман и е за около 11 млн. лева.

За довършването на инсталацията, чието строителство започна през декември 2021 г., са необходими около 1.7 млн. лева.

Там ще се преработват отпадъците на общините Дупница, Бобов дол и Сапарева баня.

Вторият обект е бившият младежки дом в центъра на града, сградата се ремонтира и там ще се помещава градският исторически музей с постоянна експозиция.

Тези ремонти, първоначално за около 700 хил. лева, бяха спирани веднаж заради драстичното поскъпване на строителните материали, докато от Министерството на финансите не беше направена индексация и преподписване на договора с фирмата изпълнител от страна на Общината.

Пречиствателната станция за отпадъчни води – Пловдив вече има Акт 16,

Съобщиха от общината, цитирайки заместник-кметът Пламен Райчев. Държавната приемателна комисия с председател  инж. Донка Соскова – старши инспектор в РДНСК-Пловдив, е подписала единодушно протокола за въвеждане в експлоатация без никакви забележки по обекта.

Пречиствателната станция е най-скъпата част от „Интегриран проект за водите на град Пловдив – Етап 1“, като цената за модернизацията и доизграждането й е 70 млн. лева с ДДС. Дейностите бяха изпълнени от „Главболгарстрой Пловдив“.

Строителите са спазили договорените срокове. Пречиствателната станция не само ще даде възможност за пречистване на много по-голям обем отпадни води, а ще има и сериозен екологичен ефект за Пловдив и околността. „Капацитетът на съоръжението е достатъчен да пречисти водите на града, както и на няколко села, през чиито землища преминава северния колектор“, подчертава заместник-кметът Райчев.

Това е най-модерното подобно съоръжение в цялата страна, като до голяма степен ще бъде обезпечено със собствена енергия. Метантанкерите в станцията ще произвеждат електричество, с което да се осигури половината от необходимата за работата на съоръжението енергия.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст