ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Интересът на наемателите към търговски паркове остава висок

Магазин Плодове и зеленчуци

През последните години търговските паркове набират все по-голяма популярност, предоставяйки изключителния комфорт на потребителите да открият на едно място разнообразни стоки и услуги. България, с растящата си икономика и потребителски разходи, не прави изключение от световните тенденции и регистрира ръст в строителството на този тип обекти в цялата страна. Търговските паркове се характеризират със стратегическо местоположение, с лесен достъп до обществен транспорт и паркинг. В тях са представени международни и местни марки за мода, електроника, мебели, аксесоари за дома, спортни стоки, супермаркети и други.

Според най-новия доклад на Colliers, обобщаващ актуалните данни за развитието на търговски паркове в България, общата квадратура на този тип обекти в страната възлиза на над 376 800 кв. м, разпределени в 45 проекта. В повечето случаи собственици са местни инвеститори, но и международни компании активно търсят възможности за навлизане на пазара. Към средата на тази година общо 13 търговски парка са в процес на активно строителство и още девет – в етап на планиране. Фокусът на инвеститорите е върху по-големите проекти, които могат да предложат разнообразни наематели и удобства за посетителите. Около половината от търговските паркове, които се изграждат в момента, се намират в градове с население между 50 000 и 100 000 жители. По-малките населени места, с под 50 000 души, също са в радара на инвеститорите – малко над една трета от площите в строеж са концентрирани там.

Интересът на наемателите към търговските паркове остава висок.

Сред основните причини за това е наличието на големи и гъвкави пространства, които им позволяват да предложат своите продукти и услуги по-ефективно. Други предимства са по-ниските наемни нива в сравнение с първокласните локации в централните части на градовете, по-малките разходи за поддръжка и по-добрата видимост поради високата посещаемост. В резултат на това ритейл парковете са предпочитани, както за утвърдени, така и за нови търговци. Най-много площи в този тип обекти, според доклада на Colliers, са наети от представители на категории „Мода“, „Направи си сам“, „Хранителни стоки“.

Наемните цени за площи в търговски паркове могат да варират значително

в зависимост от местоположението, размера, града, населението и микса от наематели. Средният месечен наем варира от 5 до 10 евро за кв. м с тенденция към увеличение в отговор на нарастващото търсене на този вид площи и все по-голямата конкуренция между наемателите. Средната стойност на незаетите пространства в съществуващите търговски паркове е малко под 5 на сто. Таксата за поддръжка, която покрива разходите за управление и комунални услуги на общите части на имота, е около 1 – 1.50 евро на кв. м от наетата търговска площ на месец.

През април-май Colliers проведе проучване сред собствениците на водещи търговски паркове в България и техните наематели. То показа, че основните предизвикателства и пред двете групи респонденти са свързани с увеличените разходи (електроенергия, инфлация, лихвени проценти). Търговците споделят, че имат намерение да откриват нови локации на марките си в страната, особено в по-малките градове. Изборът им ще бъде насочен към ритейл паркове, които предлагат на първо място добър микс от наематели, след това стратегическо местоположение и благоприятни търговски условия.

В обобщение,

ритейл парковете в България са в период на стабилен растеж

поради подобряването на икономическия климат и увеличаването на потребителските разходи заедно с наличието на интерес от страна на международните търговци към експанзия на местния пазар и наемането на достъпни търговски площи. Това ще стимулира изграждането на обекти от този тип на стратегически места в цялата страна. Нарастващият фокус върху темата за устойчиво строителство в глобален мащаб ще окаже силно въздействие върху концепциите на бъдещите търговски паркове. Трябва да се има предвид, че все пак, пазарът е на път да достигне етап на зрялост. Това означава, че нови проекти ще се започват с особена предпазливост, само след изключително внимателно планиране и анализ. Прогнозата на Colliers, е че сегментът на ритейл парковете в България ще остане устойчив през настоящата година и ще продължи да привлича наематели и инвеститори, които търсят възможности за развитие.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст