ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Китай е третият най-голям пазар за износ на български стоки извън ЕС

пари

Китай е третият най-голям пазар за износ на български стоки извън Европейския съюз през 2022 г. и в топ 10 на търговските ни партньори в света. Това каза министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов по време на среща от формата „закуска с инвеститори“ с представители на китайския бизнес у нас. Той допълни, че стокообменът между двете държави отбелязва устойчив ръст и през миналата година достига 4.2 млрд. щ. долара.

„Виждаме значителен интерес от китайски компании, които искат да инвестират в България, с цел по-лесен износ на стоки в рамките на Европейския съюз“, подчертава министър Стоянов. А държавните индустриални зони в страната предлагат изградена инфраструктура и отлични възможности за позициониране на производствени и развойни центрове. „Готови сме да окажем пълна институционална и експертна подкрепа на компании, които имат интерес да разработват своите проекти в България“, коментира Стоянов.

Обсъден е и значителния потенциал на България за разширяване на своя износ към Китай на продукти, с които нашата страна е традиционно позната в Азия. „България е известна като страната на розите, киселото мляко и виното, но всъщност ние имаме много повече какво да предложим на китайския пазар. От друга страна българската държава се стреми да привлича повече китайски инвестиции в сектори, като високотехнологично индустриално производство и услуги, информационни и телекомуникационни технологии, автомобилостроене, селско стопанство, туризъм“, отбелязва министър Стоянов.

По време на разговорите са обсъдени въпроси, свързани със сътрудничеството между български и китайски фирми в областта на електронната търговия, мерките за подкрепа на компании, които искат да инвестират във възобновяема енергия, мерки за насърчаване на мултимодалния транспорт с Европа и други. Представителите на китайските фирми са отбелязали подкрепата, която получават у нас при преодоляването и решаването на различни въпроси, свързани с техния бизнес в страната.

В срещата са участвали представители на над 15 китайски компании, инвестиращи в различни сектори в България: информационни и комуникационни технологии, електрически транспорт, атомна енергетика, възобновяеми енергийни източници, хранително-вкусова промишленост, туризъм и други. „Закуската с инвеститори“ се организира със съдействието на Посолството на Китайската народна република у нас. В разговорите са участвали Дон Сяодзюн, посланик на Китай в България и Владимир Зиновиев, съветник в Министерството на икономиката и индустрията.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст