ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Има опасност от ликвидация на “Български пощи”

Парламент Христо Алексиев

Ако държавното дружество “Български пощи” не изпълни оздравителния план, има опасност да бъде ликвидирано. Това стана ясно от думите на служебния вицепремиер и министър на транспорта Христо Алексиев по време на блицконтрол в парламента. Алексиев припомни, че дружеството е получило 50 милиона лева за оздравителен план, като основната цел в него е дигитализацията.

Пощите за претърпели огромни финансови загуби от хакерската атака миналата година и са лишени от пазара за доставка на стоки и услуги от редица куриерски фирми. “Български пощи” бяха тотално избутани от пазара на куриерски услуги и при тях останаха само едни недокомпенсирани услуги, като универсалната пощенска услуга, разпространение на печата. Всичко това във времето е довело до доста тежко, сериозно финансово състояние”, обясни Алексиев. “Точно поради това трябваше да предприемем мерки, защото това финансово състояние на “Български пощи” не им позволява да получат средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. Тези 50 милиона, които бяха одобрени от Европейската комисия, са насочени към дигитализация, за да може Български пощи да подобри като цяло своите услуги”, допълни той.

По думите на министъра ако планът за оздравяване, който се подготвя в момента, не бъде изпълнен, това ще доведе до ликвидация.

Алексиев отговори на въпрос на БСП за състоянието на дружеството. “Вчера на заседание на транспортна комисия стана ясно реалното и фактическото състояние на “Български пощи“, водени целенасочено към фалит последните 10 години”, каза депутатът от левицата Георги Свиленски. “Там ясно заявихте, че ще бъде предложен оздравителен план, за който “Български пощи“ ще вземат 50 млн. лева заем. Заемът вече е взет и въпросът ми е – ако той бъде реализиран, но “Български пощи“ не осъществи успешно оздравителния план, какво ще се случи с дружеството”, обърна се депутатът към вицепремиера.

Припомняме, че в средата на май Европейската комисия одобри държавна помощ от 26,5 милиона евро за “Български пощи”. Помощта е под формата на заем. Страната ни се ангажира да гарантира, че след шест месеца парите ще бъде върнати или дружеството ще представи план за преструктуриране, за да стане жизнеспособно в дългосрочен план.

Такова евентуално преструктуриране ще подлежи на оценка и одобрение от ЕК. Помощта се предвижда да бъде използвана до края на октомври, за да продължи осигуряването на услугите, сред които е и изплащането на пенсиите.

ЕК отбелязва, че “Български пощи” поддържа 2973 пощенски станции у нас с общо 8500 служители, но е засегнато от инфлацията и увеличените разходи за своята дейност.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст