ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Механизмът за контрол на обвинител №1 влезе в сила

Главен прокурор Иван Гешев

Промените в Наказателно-процесуалния кодекс, с които се създава Механизъм за разследване на главния прокурор, вече са факт и влизат в сила от днес. Те са обнародвани в „Държавен вестник”, което на практика означава, че оттук насетне главният прокурор, в случая Иван Гешев, може да бъде освободен от поста си с най-малко 13 гласа.

В понеделник, 5 юни, Висшият съдебен съвет ще решава дали да разглежда заедно двете искания за предсрочно освобождаване на Иван Гешев.

Както е известно, на 26 май Народното събрание прие на второ четене текстовете от промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с които се създава механизъм за разследване на главния прокурор. Предвижда се в случаите, когато е налице законен повод за започване на разследване срещу главния прокурор или негов заместник, материалите да се изпращат на ръководителя на наказателната колегия на Върховния касационен съд (ВКС). След постъпването им, образуваната преписка ще се разпределя незабавно на съдия, определен на случаен принцип, който временно ще бъде назначен на длъжност прокурор във Върховната касационна прокуратура (ВКС), за да се отговори на конституционното изискване наказателното преследване да се провежда от прокурор.

Предвидено е да се назначава и прокурор, осъществяващ контрол върху действията на прокурора, водещ разследването на главния прокурор. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст